Egészség

Egy hónappal a fertőzés után is kimutatható a szemből a koronavírus

A szemből begyűjtött vírusok ráadásul élet- és fertőzőképesek is voltak.

Az új tanulmányról, ami szerint a szemben jóval tovább kimutatható az új koronavírus, mint az orrban, a LiveScience számolt be. A tanulmányban az első igazolt olaszországi Covid-19 fertőzött, egy 65 éves nő esetét írták le, akinél öt nappal azután jelentkeztek az első tünetek, hogy hazaérkezett Vuhanból Olaszországba.

A szakértők az orr- és garatváladék mellett a páciens szeméből is gyűjtöttek mintát. Mivel ebben is kimutatták a vírus jelenlétét, úgy döntöttek naponta vesznek mintákat a beteg szeméből. A tanulmányból kiderült, hogy a nő szemében a kórházi tartózkodása 21. napjáig kimutatható volt a koronavírus, ezt követően néhány napig nem észlelték, majd a 27. napon újra kimutatták, miközben az orrból vett mintákban ekkor már nem találtak kórokozót.

Mint kiderült, a szemből begyűjtött vírusok élet- és fertőzőképesek voltak, ami Francesca Colavita, a Lazzaro Spallanzani Olasz Fertőző Betegségek Kutatóközpontjának munkatársa és kollégái szerint megerősíti a feltételezést, hogy a koronavírus-járvány idején nemcsak az orr és a száj, de a szem érintése is veszélyes lehet.  

Tudj meg még többet a koronavírusról az nlc.hu-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top