Egészség

Megelőzhetjük, hogy kialakuljanak szervezetünkben a járvány idején veszélyes alapbetegségek?

Számos fórumon figyelmeztettek már minket, hogy bizonyos krónikus alapbetegségek kiemelt kockázatot jelentenek a mostani járványban. Megvédhetjük szervezetünket attól, hogy ezek kialakuljanak bennünk?

Az egyes alapbetegségek kialakulásának esélyét jellemzően közvetlenül kevéssé tudjuk befolyásolni. Ráhatásunk leginkább arra lehet, hogy az általános erőnlétünket erősítsük. Az emberi szervezetben minden mindennel összefügg, így egy krónikus betegség kialakulása a szervezetünkben előbb-utóbb más krónikus betegségek kialakulásához járulhat hozzá. A COVID-19-cel összefüggésben az alábbi krónikus betegségek gyakori előfordulását figyelték meg az Egyesült Államokban. A megelőzésük tekintetében csakis hosszú távon érdemes gondolkodni.

Cukorbetegség

Attól függetlenül, hogy egyes vagy kettes típusúról van szó, fertőzések szempontjából a cukorbetegség negatívan érinti az immunrendszert. Ezen azonban már a cukorháztartás javításával sokat tudunk segíteni. Vagyis aki nem tartja be a diétát, és a gyógyszeres beállításokat, csak rontani tud a helyzeten. Még ha a beteg elővigyázatos, és minden óvintézkedést betart, ez a betegség akkor is érinti az immunrendszert negatív értelemben. Aktívabb élettel, egészségesebb táplálkozással és a túlsúly elkerülésével előzhetjük meg a cukorbetegség kialakulását.

Képünk illusztráció (Getty Images)

Képünk illusztráció (Getty Images)

Krónikus tüdőbetegségek (COPD, asztma)

Azért is állnak az első helyen a veszélyt jelentő alapbetegségek között, mert károsítják a tüdőszövetet, amit elsősorban támad ez a vírus. A krónikus tüdőbetegségben szenvedőknél csökkent a hasznos légzőfelület, így náluk gyorsabban alakulhat ki az oxigénhiányos állapot. Jellemzően az ilyen alapbetegséggel rendelkező embereknél más alapbetegségek is kialakulnak, például szív- és érrendszeri betegségek a tüdő és a szív közvetlen kapcsolata miatt.

A tüdőbetegségek kialakulásában nagyon sok tényező van. A gyermekkori asztmát például jellemzően kinövi az ember, az élet folyamán kialakult COPD betegségek pedig csak kezelhetők, de nem gyógyíthatók. A kialakulás esélyét nagyban csökkenthetjük azzal, ha nem dohányzunk, ugyanis a dohányzás egy idő után tüdőtágulatot okoz. Jobb eséllyel indul a tüdőbetegségek elkerülésében az is, aki egészséges, kevésbé szennyezett levegőjű környéken lakik, de az nyilván irreális elvárás, hogy hirtelen mindenki a hegyekbe költözzön. A jobb levegőjű lakóhely amúgy is csak évek leforgása alatt fejti ki a pozitív hatását.

Szív- és érrendszeri betegségek

Számos típusa van. A kórfolyamat itt azzal lehet összefüggésben, hogy amikor a tüdőnek csökken a légzőfelülete, a szervezet kompenzálni kezd, és a szív gyorsítani kezdi a véráramlást, ezzel biztosítva a szervezet megfelelő oxigénellátását. Egy szívelégtelenséggel küzdő beteg szíve például nem bírja sokáig az ilyen extra megterhelést.

A krónikus szív- és érrendszeri betegségek kialakulását lehet befolyásolni, de csak hosszú távban szabad gondolkodni. Ha az ember rendszeresen mozog, sportol legalább napi fél órát, odafigyel az étrendjére, kerüli a telített zsírsavakat, és ügyel arra, hogy ne hízzon el, akkor sokkal jobb esélyekkel indulhat.

Gyomor- és nyombélfekély

Kevésbé valószínű, hogy köze lenne a fertőzéshez vagy a súlyos légzőszervi fertőzések kialakulásához, valószínűleg csak statisztikailag jelent meg a betegeknél, mert a népesség nagy részét érinti. Például a klasszikus „menedzser típusú” stresszbetegségnél gyakran alakul ki felső tápcsatornai bántalom. Ezt az életünkben jelen lévő stresszfaktor és a stresszes, túlhajszolt életmód kerülésével tudunk leginkább megelőzni. Ha valakinek rendszeres gyomorégése van, savas felböfögése, mellkasi nyomást érez, azt érdemes mindenképp kivizsgáltatni. Nem biztos, hogy elég az, ha az ember bevesz egy szódabikarbónát, vagy más, átmeneti hatású praktikát vet be, és időlegesen elmúlik. Szerencsére folyamatos, kis dózisú gyógyszerezéssel ez a betegség jól kezelhető.

Magas vérnyomás

Egy népbetegség, ami a negyvenen felüli korosztályt érinti leginkább. Egészséges életmóddal lehet csökkenteni a kialakulás esélyét. Tartani kell a megfelelő testsúlyt, ugyanis a testsúlynövekedésnek komoly köze van a magas vérnyomás kialakulásához. Az ereinket pedig megfelelő táplálkozással próbáljuk megóvni. Ha az ember időszakosan megméri, és kicsit magasabb, érdemes nem annyiban hagyni a dolgot, inkább a háziorvossal kell konzultálni, ugyanis minél előbb kezdi el kezelni az ember, annál jobbak a hosszú távú kilátásai.

Máj- és vesebetegségek

Ez is egy tág fogalom, és nagyon sok ember érintett benne. Mindkét szervnek köze van az immunrendszerünk teljesítményéhez és a szervezetünk általános állapotához. A májnak nagy szerepe van a szervezetbe kerülő méreg- és salakanyagok semlegesítésében, az energia-háztartásunk szabályozásában, valamint abban, hogy a szervezet jól gazdálkodjon a tápanyagokkal, nyomelemeket, illetve a vérképzéshez szükséges alapelemeket is raktározza. A vese pedig a vizeletkiválasztással szabályozza a folyadékháztartásunkat, a salakanyagok kiürítését, a só és más ionok egyensúlyát, és a vérnyomásban is alapvető szerepe van, így ha kevésbé jól működnek ezek a szervek, a szervezetünk is kevésbé tud védekezni akár egy fertőzés ellen. Ha valaki például májzsugorban szenved, ezek a fontos tartalékok hiányozhatnak nála.

A májbetegségek egy nagy része a túlzott alkoholfogyasztás miatt alakul ki, tehát mérsékeltebb alkoholfogyasztással és egészséges táplálkozással tudunk sokat tenni az elkerülésükért. Vannak persze vírusos májmegbetegedések, mint a hepatitisz, melyeket másképp, szexuális védekezéssel tudunk megelőzni, ugyanis nagyrészt szexuális úton terjed, illetve még vénás droghasználattal kapcsolatban szoktak vele az emberek megfertőződni. A vesebetegségek kialakulásának egy részét pedig többnyire a magas vérnyomás okozza, így védekezni ellene a vérnyomásunk fent ecsetelt normális mederben tartásával tudunk. A magas vérnyomás olyankor a legkárosabb a vesére, ha egyéb kórfolyamatokkal, például magas koleszterinszinttel vagy szív- és érrendszeri betegségekkel társul.

Képünk illusztráció (Getty Images)

Képünk illusztráció (Getty Images)

Immunbetegségek, immunhiányos állapot

Az immunbetegségek és immunhiányos állapotok közvetlenül szervezetünk védekezőfunkcióját érintik. Az immunrendszernek nem csak a külvilágból érkező kórokozók legyőzésében van nagy szerepe, hanem a az összes sejtünk ellenőrzéséért felelősek, továbbá a mérgező illetve salakanyag eltávolításban is nagy szerepük van.

A megfelelő vitamin-, nyomelemfogyasztással sokat tudunk tenni a megelőzésért, ahogy a rendszeres egészséges táplálkozással, és a megfelelő mennyiségű alvással, az alváshiányos állapot kerülésével is, ugyanis ez egyértelműen rontja az immunrendszerünk működését. A szervezetünk számára nagyon fontos az alvás közbeni regenerálódás, ugyanis egy fáradt szervezetben a kórokozók is sokkal gyorsabban tudnak elszaporodni.

Daganatos betegségek

A daganatokat is az immunrendszer állítja meg, a daganatos sejtek kiszűrése és elpusztítása az immunrendszer feladata. A kialakult daganatos betegség elleni küzdelem elvonja az immunrendszer erőforrásait, ezért lesz a beteg jobban kitéve a fertőzés veszélyeinek. Ha pedig a daganatos betegség már előrehaladottabb állapotban van, akkor az egész szervezettől elvonja a tápanyagot, akár az oxigént is. Egy folyamatban lévő sugár- vagy kemoterápia egyértelműen gyengíti a szervezetet. Mivel rengeteg fajtája van, és rengeteg faktor játszik közre a kialakulásukban, nem lehet általánosságban beszélni arról, hogyan lehetne megelőzni a kialakulását az emberi szervezetben, ráadásul ez sokszor nem is lehetséges, de az egészséges életmódra törekvéssel és a káros szokások (dohányzás, alkoholfogyasztás) elkerülésével jó úton járunk.

Cikkünk egy belgyógyász szakorvos segítségével készült.

További cikkeink a koronavírus esetén kiemelten veszélyes alapbetegségekről:

Koronavírus: az időseken kívül náluk a legnagyobb a betegség kockázata

Koronavírus: nyilvánosságra hozták az elhunytak adatait

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top