Egészség

Egyre többen jelentkeznek vérplazmadonornak

Jó megoldás lehet a már megfertőzöttek vérplazmája - sorra jönnek az adományozók.
Kincs a vérplazma

Szerencsére egyre többen szánják rá magukat, hogy vérplazmát adományozzanak –mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos körülbelül háromszáz lehetséges donort értesített levélben, arra biztatva őket, hogy váljanak vérplazmadonorrá.

Hangsúlyozta: mivel a koronavírus ellen sem specifikus gyógymód, sem védőoltás nincs még, “kísérletes terápiákat” kezdtek el. Ilyen a betegségből felgyógyultak vérplazmájának felhasználása is. Egy részüknek ugyanis megfelelő immunválaszuk van a koronavírus ellen, és a vérplazmájukat olyanoknak is be lehet adni, akikben nincsenek megfelelő ellenanyagok.

A koronavírus-fertőzött betegek vérplazmakezelésével kapcsolatban “nagyon optimisták” – mondta -, a jövőben egyre több beteg kaphat ilyen ellátást. Hozzátette: a levett vérplazma hosszú ideig tárolható, így egy esetleges második fertőzési hullám esetén is rendelkezésre állhatnak a készletek.

Forrás: MTI

További koronavírus-hírek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top