Szűrd ki cikkek

Koronavírus: íme, a 21 alapkérdés

Hónapok óta kutatják világszerte az új koronavírus működési mechanizmusát. Ugyanakkor az alapkérdések újra és újra visszatérnek az átlagemberek körében. Most a SYNLAB Hungary Kft. labordiagnosztikai szolgáltató szakemberei válaszolták meg ezeket.

Milyen tünetei vannak az új koronavírus-fertőzésnek?

A betegség legjellegzetesebb tünetei, melyek közül változó, hogy kit melyik érint:

  • láz
  • száraz köhögés
  • fáradékonyság
  • nehézlégzés
  • torokfájdalom
  • fejfájás
  • izom-ízületi fájdalom
  • hidegrázás
  • hányás
  • hasmenés

Számos esetben azonban a fertőzés tünetmentes maradhat, vagyis a megfertőződött személy egyáltalán nem érzi magát betegnek. 

Mennyire leszek beteg, ha megfertőződöm?

Megfertőződés után különböző súlyosságú állapotok alakulhatnak ki: 

  • 80%-ban a fertőzés enyhe, mérsékelt vagy közepesen súlyos betegséggel jár. Ilyenkor a tünetek enyhe, mérsékelt légúti fertőzés tünetei, vagy nem súlyos tüdőgyulladás alakul ki. Az esetek egy részében a fertőzés akár teljesen tünetmentes is lehet, így tehát észrevétlen is maradhat.
  • Az esetek 14%-ában súlyos megbetegedés alakul ki, ilyenkor kórházi kezelés szükséges.
  • Az új koronavírus-fertőzéses esetek 6%-ában alakul ki kritikusan súlyos állapot. Légzési elégtelenség, szeptikus sokk, többszervi elégtelenség jöhet létre, ilyenkor már intenzív osztályos kezelés szükséges.

Mit tehetek, ha egyre rosszabbul érzem magam, és úgy gondolom, koronavírus-fertőzésem van?

Feltétlenül maradjon otthonában, ne keresse fel a rendelőt, mert ha valóban koronavírus-fertőzésben szenved, akkor óhatatlanul átadhatja azt akár az egészségügyi ellátóknak, akár más pácienseknek.
Hívja fel háziorvosát telefonon. Ő részletesen el fogja mondani, mi a teendője. Ha szükségesnek tartja a mintavételt, annak a menetét is el fogja mondani.

Kutatják a fertőzést

Illusztráció: Profimedia

Kik azok, akik veszélyeztetettebbek? Ők teljesen védtelenek?

Mivel a SARS-CoV-2 vírus az egész emberiség számára új, a járvány kezdetekor mindenki fogékony volt erre a vírusra. Azonban nem mindenki egyformán veszélyeztetett; a vírussal való találkozás után nem mindenkiben alakulnak ki tünetek. A fiatalabb felnőttekben a fertőzés többnyire tünetmentes, vagy enyhe–mérsékelt tünetekkel jár. 

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján, nagyobb arányban alakul ki súlyos tünetekkel járó betegség: 

  • 60 évnél idősebbek esetében
  • krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, krónikus légúti betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek) szenvedőknél. Ennek az a magyarázata, hogy a SARS-CoV-2 vírus az angiotenzin II receptorokhoz kötődik, és idősebbekben, dohányosokban, valamint antihipertenzív terápiában részesülőkben e receptor gén nagyobb mértékben jut kifejeződésre a tüdősejtekben.

Mennyi a lappangási ideje a koronavírus-fertőzésnek?

A lappangási idő leggyakrabban 5-6 nap, de ennél rövidebb és hosszabb is lehet. Jelen tudásunk szerint a lehetséges időtartam 1 és 14 nap között változik.

Ha megjön a nyár, a szárazabb klíma megvéd majd a fertőzéstől?

Eddigi ismereteink alapján sajnos nem, ezt bizonyítja az is, hogy jelentenek megbetegedéseket melegebb klímájú országokból is. Ettől a vírustól a világ bármely pontján megfertőződhetünk. A fertőzés ellen a leghatékonyabb védekezés az elővigyázatossági szabályok betartása, a gyakori és alapos kézmosás valamint az orr, száj és szem érintésének, dörzsölésének kerülése.

Igaz, hogy amennyiben köhögés vagy különösebb nehézség nélkül vissza tudom tartani a lélegzetem 10 másodpernél tovább, akkor nem vagyok koronavírus-fertőzött?

Arról, hogy valaki elkapta-e a SARS-CoV-2 vírust, csak a laboratóriumi teszt ad megbízható információt.  A kérdés nem dönthető el légzési gyakorlattal, ami ráadásul veszélyes is lehet. 

Igaz, hogy ha alkoholt iszom, akkor védett leszek a koronavírustól?

A COVID-19-től az alkoholfogyasztás nem véd meg, sőt veszélyes is lehet. A túlzott és gyakori alkoholfogyasztás ugyanis csak növeli a kockázatát az egészségügyi problémák kialakulásának.

Igaz, hogy a hideg megöli a vírust?

A hideg nem véd meg az új koronavírustól, mivel az ember testhőmérséklete a külső hőmérséklettől függetlenül 36,5-37 °C.

Igaz, hogy a forró fürdő megvéd a megbetegedéstől?

Sajnos nem, a forró fürdő ellenére el lehet kapni a betegséget, mivel a szervezet hőmérséklete a külső hőmérséklettől függetlenül 36,5-37 °C marad. 

Elkapható a kórokozó szúnyogcsípéssel?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy megfertőződhetünk szúnyogcsípés útján. Az új koronavírus olyan légúti kórokozó, amely főként a tüsszentés vagy köhögés nyomán a levegőbe kerülő folyadékcseppek útján terjed. 

Az elektromos kézszárító elpusztítja a vírust?

Nem. A kézszárító nincs hatással a vírusra. A legjobb védekezés az alkoholos kézfertőtlenítés vagy a rendszeres, alapos szappanos kézmosás.

Igaz, hogy az UV-lámpa elpusztítja a koronavírust?

Nem szabad UV-lámpát használni a kéz vagy más bőrfelület fertőtlenítésére, ugyanis az UV-sugárzás károsíthatja a bőrt.

Igaz, hogy a testhőmérséklet-szkenner segít a fertőzött személyek kiszűrésében?

A testhőmérséklet-szkenner csak arra képes, hogy érzékelje, ha valaki lázas, illetve a testhőmérséklete magasabb a normálisnál (ez lehet a vírusfertőzés jele is). Ugyanakkor nem tudja azonosítani azokat, akik már fertőzöttek, de még nem lázasodtak be. (A betegség egyik fő tüneteként fellépő láz ugyanis csupán a fertőzést követően 2-10 nap elteltével jelentkezik.)

Igaz, hogy klórral vagy alkohollal lefújva védhetjük magunkat?

Sajnos nem. Ugyanis amennyiben a vírus már bejutott a szervezetbe, akkor semmilyen hatással nincs rá a testfelület befújása. Ugyanakkor ezen a fertőtlenítőszerek használata nagy körültekintést igényel, mivel rosszul alkalmazva károsíthatják a ruházatot és a nyálkahártyát, különösen a szemet és a szájat.

Igaz, hogy a tüdőgyulladás elleni védőoltások megvédenek?

Sajnos nem. Sem a tüdőgyulladás elleni (pl. pneumococcus), sem a B-típusú Haemophilus influenzae elleni védőoltások nem tudnak védelmet nyújtani. Mivel ezektől a kórokozóktól különbözik és annyira új a SARS-CoV-2 vírus, így saját oltóanyagra van szükség ellene. A kutatók már dolgoznak ennek kifejlesztésén.

Igaz, hogy az orr rendszeres átmosása sóoldattal védelmet nyújt?

Arra nincs semmilyen bizonyíték, hogy a légúti fertőzések megelőzésére alkalmas volna a sóoldatos orrmosás. Csak arról vannak korlátozott számban bizonyítékok, hogy ez gyorsíthatja a kigyógyulást a közönséges náthából.

Igaz, hogy a fokhagyma fogyasztása jó megelőzésre?

Egyelőre nem ismert olyan eset, hogy ez bárkit megvédett volna a fertőzéstől. Ugyanakkor a fokhagyma egészséges élelmiszer, amely rendelkezhet bizonyos antimikrobiális hatással. 

Igaz, hogy ez a kórokozó csak az idős embereket veszélyezteti?

Ez nem igaz. Korosztálytól függetlenül bárki elkaphatja az új koronavírust. Az viszont tapasztalatok alapján igazolódott, hogy az idősek és súlyos betegségben szenvedők esetében nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyos tünetek. Ezért is javasolja minden szakhatóság, hogy az előírások betartásával mindenki védekezzen a fertőzés ellen – korosztálytól függetlenül.

Igaz, hogy az antibiotikumok hatásosak lehetnek a megelőzésben illetve kezelésben?

Az antibiotikumok csak baktériumok ellen hatásosak, a vírusok ellen hatástalanok. Így az új koronavírus ellen sem hatékonyak sem megelőzési, sem kezelési célból. Előfordulhat, hogy a kórházban a kezelés során az új koronavírussal fertőzött beteg kap antibiotikumos kezelést, de csak abban az esetben, ha a vírusfertőzést bakteriális fertőzés is kíséri.

Igaz, hogy már létezik gyógyszer az új koronavírus okozta fertőzés megelőzésére és kezelésére?

Sajnos nem. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, amely kifejezetten az új koronavírus okozta megbetegedés megelőzésére vagy kezelésére javallott. Azonban néhány specifikus gyógymód kifejlesztése már jelenleg is tart, ezek tesztelése hamarosan klinikai szakaszba kerül. Addig is fontos a megfelelő tüneti kezelés és ellátás, a súlyos tüneteket mutatók esetében pedig a kórházi kezelés.

Koronavírushírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top