Egészség

Másfél hónapja nem történt ilyen Franciaországban

Az elmúlt egy napban "csak" 135 ember hunyt el koronavírus-fertőzés következtében Franciaországban. Ilyenre március óta nem volt példa.

A francia egészségügyi minisztérium vasárnap esti összesítése szerint már a százhoz közelített a koronavírus-járvány miatti halálozások napi száma az országban, amire csaknem másfél hónapja nem volt példa: az elmúlt 24 órában már csak 135-tel – 24 895-re – nőtt a Covid-19 betegségben elhunytak száma az előző napi 166-os növekedés után.

Kórházban 96-an hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában az előző napi 118 után, és ezzel 15 583-ra emelkedett azon fertőzöttek száma, akik kórházban haltak meg. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből – ahol a járvány kezdete óta 9312-en hunytak el – 39 új halálesetet jelentettek, a szombati 48 után. A kórházban kezeltek száma az elmúlt 24 órában 72-vel 25 815-re csökkent, de még mindig 345 új betegfelvétel történt.

Az intenzív osztályokon nyolccal kevesebb súlyos beteget kezeltek, mint szombaton. Lélegeztetőgépen jelenleg 3819-en vannak, s jóllehet a szám az április 9-i tetőzés óta napról napra csökken, az intenzív osztályokon ápolt összes, – nem csak koronavírusos – beteg száma még mindig meghaladja a francia egészségügynek a járvány előtti kapacitásait, amikor is 5 ezer intenzív ágy állt rendelkezésre az országban.

Koronavírusos beteget ápolnak egy francia kórházban

Koronavírusos beteget ápolnak egy francia kórházban (Fotó: Ruaud M/Andia/Universal Images Group via Getty Images)

Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Parisien című napilapnak adott interjúban arra kérte a franciákat, hogy továbbra is tartsák be a szigorú kijárási korlátozásokat, mert a május 11-re tervezett első enyhítés veszélybe kerülhet ha a kórházakba érkező új betegek száma túl magas marad a jövő héten.

Christophe Castaner belügyminiszter az LCI hírtelevízióban azt mondta, hogy az elmúlt napokban egyre többen vannak az utcákon, de a rendőrök az igazoltatásokkor általában mindent rendben találnak, így a szabálysértések száma nem emelkedett. Az általános karantént felváltó óvintézkedések bemutatásakor Edouard Philippe miniszterelnök kedden hangsúlyozta, hogy az enyhítések csak akkor kezdődhetnek, ha a napi új regisztrált fertőzöttek száma nem haladja meg a 3 ezer. A elmúlt napok átlaga ezer körül mozogott.

További  hírek a koronavírusról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top