Egészség

A D-vitamin hiánya összefügghet a koronavírus okozta halálesetekkel

Magasabb volt a koronavírus okozta halálozás azokban az országokban, ahol több D-vitamin-hiányos ember él.
koronavírus

Ír kutatók szerint azokban az országokban tarolt nagyobbat a koronavírus, ahol a populációban többen vannak olyanok, akiknek nagyon alacsony a szervezetében a D-vitamin szintje – írja a Qubit.

A tudósok úgy vélik, ennek az lehet az oka, hogy a D-vitamin nemcsak a csontozat és a vázizomzat egészségét segíti idős korban. Fontos szerepe van a citokinvihar, az immunrendszer gyulladásra adott túlzott és veszélyes reakciójának megakadályozásában is.

Meglepő módon egyébként a mediterrán régiókban élő idősek körében nagyobb arányban fordult elő D-vitamin-hiányos állapot, mint az északi országok idősei között. Pedig a déli országokban sokkal többet süt a nap, ami elősegíti a D-vitamin termelődését.

A jelenség hátterében az állhat, hogy a skandináv országokban kötelező az élelmiszereket D-vitaminnal dúsítani. Ezért a kutatók szerint fontos lenne ezt egész Európában bevezetni.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Olvass még arról, miért fontos a D-vitamin:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top