Szűrd ki cikkek

7 jel, ami azt mutatja, hogy nem szedsz elég D-vitamint

Szervezetünk számára a D-vitamin az egyik legfontosabb anyag, amelynek hiánya több komoly problémát is okozhat az egészségünkre nézve. Lássuk, melyek azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy nem fogyasztjuk kellő mennyiségben!

Más vitaminoktól eltérően a D-vitamin hormonként funkcionál, testünk minden sejtjében külön receptor található a hasznosítására. A D-vitamin a koleszterinből jön létre a szervezetünkben, amikor a bőrünket napfény éri. Emellett megtalálható bizonyos élelmiszerekben, főként zsírosabb halakban és tejtermékekben, de a megfelelő mennyiséget nagyon nehéz kizárólag táplálkozás útján bevinni.

Az általános ajánlás szerint napi 4000 nemzetközi egységnek megfelelő D-vitamint kellene bevinnünk, bár egyes szakértők szerint ennél is nagyobb mennyiségre van szükségünk belőle. A vitamin hiánya pedig rendkívül gyakori probléma, becslések szerint világszerte közel egymilliárd embert érint. Sokan mégsem veszik észre, ugyanis a vitaminhiány tünetei annyira általánosnak mondhatók, hogy sokszor bele sem gondolunk, mi okozhatja a gondjainkat. Lássuk, mire figyeljünk!

Ha kevés szervezetünkben a D-vitamin, irány a napsütés!

Betegeskedés, gyakori fertőzések

Bár az immunrendszer első számú bajnokának a C-vitamint tartják, fontos építőköve a D-vitamin is, amelynek fontos szerep jut a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók féken tartásában. Egészen pontosan azokkal a sejtekkel működik együtt, amelyek a fertőzések megakadályozásáért felelősek. Hiányban zavarok lépnek fel az immunrendszer működésében. Ezért ha azt tapasztaljuk, hogy gyakran leszünk betegek, náthásak, gyakran megfázunk, alacsony D-vitamin-szintre érdemes gyanakodni. Számos, nagy mintán végzett kutatás is összefüggést mutatott a felső légúti megbetegedések és a vitaminhiány között.

Fáradékonyság, kimerültség

Az egyik leggyakrabban figyelmen kívül hagyott tünet, hiszen fáradt, levert sok mindentől lehet az ember. Különösen a fiatal nőket érintheti a vitaminhiányból kifolyólag jelentkező fáradtságérzet. A jó hír az, hogy táplálékkiegészítő készítményekkel ez hatékonyan kezelhető.

Csont- és hátfájdalmak

A D-vitaminnak fontos szerepe van csontjaink egészségének fenntartásában, többek között javítja a kalcium beépülését a csontokba. A csont- és hátfájdalmak arra utalhatnak, hogy vérünkben alacsony a D-vitamin szintje. A fájdalom akár olyan intenzív lehet, hogy az már a napi aktivitásunkat is gátolhatja.

Levertség, depresszió

A már említett fáradékonyság mellé a kedvetlenség, a motiváció hiánya vagy akár depresszió is társulhat. Kutatások szerint ez különösen idősebb felnőtteknél jelentkezhet. Kontrollált vizsgálatok pedig kimutatták, hogy a vitaminhiányos felnőtteknél a D-vitamin bevitele jelentősen segíthet a depressziós tünetek enyhítésén, akár a téli, szezonális depresszió esetében.

Lassú sebgyógyulás

Ha sebeink, horzsolásaink nehezen, lassan gyógyulnak, ez is arra utalhat, hogy szervezetünkben alacsony a D-vitamin-szintje. Laboratóriumi kísérletekkel igazolták, hogy a vitamin olyan vegyületek létrehozásáért is felelős, amelyek új bőrsejtek képződésében játszanak főszerepet. A D-vitamin emellett gyulladáscsökkentő hatású, és mint feljebb említettük, a fertőzések megakadályozásában is fontos tényező. A cukorbetegeknél előforduló alsó végtagi fertőzések esetében is megfigyelték, hogy azoknál gyakoribb, akiknek alacsonyabb a vérében a D-vitamin mennyisége. Amikor ezeknek a pácienseknek D-vitamint adtak, a lábaikon megjelent kelések, fekélyek mérete átlagosan 28 százalékkal csökkent.

Csontritkulás

Mivel a D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontjainkba, a hiánya esetén zavarok lépnek fel a csontanyagcserében, ami a csontsűrűség csökkenéséhez, vagyis csontritkuláshoz vezet. Ez különösen az idősebb embereket, azon belül is a nőket érinti, akiknél megnőhet a csonttörések kockázata. A megfelelő bevitellel azonban mindez megelőzhető.

 

Izomfájdalmak

Az izomfájdalom megint csak olyan tünet, amelyet hajlamosak vagyunk félvállról venni, mivel gyakran izomláznak gondoljuk. A sejtjeink D-vitamin receptorai jelen vannak a nociceptornak nevezett idegsejtekben is, amelyek a fájdalomérzet továbbításáért felelősek. Laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy a D-vitamin alacsony szintje emiatt fájdalommal, illetve érzékenységgel jár. Egy százhúsz gyerek bevonásával végzett vizsgálatban a növekedéssel összefüggésbe hozható fájdalomérzetre gyakorolt hatást vizsgálták: egyetlen dózis D-vitamin átlagosan 57 százalékkal csökkentette a gyerekek által tapasztalt fájdalom mértékét!

Mit tehetsz, ha kevés a szervezetedben a D-vitamin?

A jó hír, hogy viszonylag egyszerűen kezelhetjük a problémát. Természetesen, ha vitaminhiányra gyanakszol, keresd fel a háziorvostt, aki vérvétel segítségével meg tud erről bizonyosodni. Ha valóban kevés a szervezetedben a D-vitamin, napozz többet (most végre már lesz rá mód), fogyassz D-vitaminban gazdag élelmiszereket vagy táplálékkiegészítőket – természetesen az orvost is tájékoztasd erről, és kérd ki a véleményét!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top