nlc.hu
Egészség
Elképesztően drágul az akácméz

Elképesztően drágul az akácméz

Az elmúlt 50 év legrosszabb akáctermése volt az idén, aminek köszönhetően hihetetlenül elszállt az akácméz ára.

50 éve nem volt ilyen rossz akáctermés. A tavaszi fagyos időjárás miatt az akáctermés több mint kétharmada elfagyott. Az akácvirág elég fagyérzékeny, és a tavaszi fagyok most nem kegyelmeztek neki. Már a rügyek is károsodtak, és később, a virágzás alatt is jöttek fagyok, nappal pedig nem volt húsz foknál több a hőmérséklet, és ezek mind nagyon rossz hatással voltak az akácra, így a magyarok kedvencének, az akácméznek drasztikusan megnövekedett az ára – mutatta be a Tények riportja.

Három teli, meg még egy kicsi. Méz, méz, méz (fotó: Pixabay)

Három teli, meg még egy kicsi. Méz, méz, méz (fotó: Pixabay)

Az akácméz emiatt akár 600 forintot is drágulhat, és kilójáért akár 3000 forintot is elkérhetnek a kereskedők. Az őstermelők emiatt a piac átrendeződését várják, és arra számítanak, hogy az emberek jóval több virágmézet fognak venni a kedvezőbb ár miatt. Problémát jelent még, hogy az akácméz elszabadult ára miatt nagyobb teret nyerhetnek majd a hamisítók. A hamisított méz külsőre ugyanúgy néz ki, mint az igazi, de a Méhészeti Szövetséghez tartozók egyedi, őstermelői üvegben árusíthatják a mézet, és ha ilyen üveget látunk, biztosak lehetünk abban, hogy igazi akácmézzel van dolgunk.

A jó mézből sosem elég:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top