
50 éve nem volt ilyen rossz akáctermés. A tavaszi fagyos időjárás miatt az akáctermés több mint kétharmada elfagyott. Az akácvirág elég fagyérzékeny, és a tavaszi fagyok most nem kegyelmeztek neki. Már a rügyek is károsodtak, és később, a virágzás alatt is jöttek fagyok, nappal pedig nem volt húsz foknál több a hőmérséklet, és ezek mind nagyon rossz hatással voltak az akácra, így a magyarok kedvencének, az akácméznek drasztikusan megnövekedett az ára – mutatta be a Tények riportja.

Három teli, meg még egy kicsi. Méz, méz, méz (fotó: Pixabay)
Az akácméz emiatt akár 600 forintot is drágulhat, és kilójáért akár 3000 forintot is elkérhetnek a kereskedők. Az őstermelők emiatt a piac átrendeződését várják, és arra számítanak, hogy az emberek jóval több virágmézet fognak venni a kedvezőbb ár miatt. Problémát jelent még, hogy az akácméz elszabadult ára miatt nagyobb teret nyerhetnek majd a hamisítók. A hamisított méz külsőre ugyanúgy néz ki, mint az igazi, de a Méhészeti Szövetséghez tartozók egyedi, őstermelői üvegben árusíthatják a mézet, és ha ilyen üveget látunk, biztosak lehetünk abban, hogy igazi akácmézzel van dolgunk.