nlc.hu
Egészség

Így forr fel nyáron a levegő az autóban

Hőtáblázat: nyáron így forr fel percek alatt a levegő a kocsiban

Sajnos minden évben adódnak kisebb-nagyobb, nem egyszer tragikus balesetek abból, hogy a figyelmetlen autótulajdonosok nem számolnak azzal, hogy a nyári melegben percek alatt forr fel a levegő az autóban.
Parkoló autók Újpalotán - Fotó: MTI, MTVA/Bizományosi: Róka László

Az Országos Mentőszolgálat Facebook oldalán tette közzé táblázatát, amely pontosan megmutatja, hogy egy napon hagyott autóban időarányosan percek alatt hogyan forrósodik át a levegő. Erre pedig ezért érdemes nagyon komolyan odafigyelni, mert ez életveszélyes is lehet: sajnos évente halnak bele babák, kisgyerekek, felnőttek és házi kedvencek abba, hogy a napon lévő autóba zárják őket.

Soha ne feledjük, a napon hagyott autóban már percek leforgása alatt jóval melegebb lehet, mint a kinti, eleve nyári meleg hőmérséklet. És minél tovább áll a kocsi a napon, a benti hőség egyre csak fokozódik.

Például ha 26 fok van odakint már 5 perc alatt 30 celsius fok, 10 perc után pedig 33 celsius fok lesz az autóban. 30 perc után 42 fok, egy óra múlva viszont már 52 fok is lehet a kocsiban.

30 foknál 5 perc kell csak ahhoz, hogy a benti levegő 34 fokos legyen, 60 perc múlva 56 fok is lehet odabent.

Így közlekedj biztonságosan a nyáron: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top