nlc.hu
Egészség

G4 az új potenciális világjárványt okozó vírus

Kínai kutatók már új világjárványt okozó vírusra, a G4-re figyelmeztetnek

Kínai tudósok új, állatról, ezúttal sertésről emberre terjedő influenza vírust azonosítottak, amelyik alkalmas lehet egy újabb világméretű járvány kirobbantására.
Sertés - Fotó: Pixabay

Közvetlen veszélyről egyelőre nem beszélhetünk, ugyanakkor kínai tudósok egy csoportja áttekintette, hogy 2011 és 2018 között milyen influenza vírusokat találtak sertésekben. Ekkor azonosították a H1N1 influenza altípus G4 nevű törzsét, amely minden lényeges tulajdonsággal rendelkezik ahhoz, hogy egy potenciális világjárvány kirobbantója legyen – derült ki a Reuters beszámolója alapján.

A kínai szakértők az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences nevű tudományos szaklapban megjelent publikációja arra is kitér, hogy a sertéstelepeken dolgozók véréből már kimutatták a vírus jelenlétét, éppen ezért az érintett populáció sürgős ellenőrzésére van szükség, különös tekintettel a sertésipar dolgozóira. Kínában így több millió ember lehet érintett.

A G4 és a koronavírus egyik legfontosabb közös tulajdonsága, emelik ki a tanulmány szerzői, hogy mindkét esetben egy állatról emberre terjedő vírusról beszélünk. (A közismert teória szerint a koronavírus elsőként a patkósorrú denevérről terjedt át az emberre, majd a vuhani halpiac volt a pandémia egyes számú gócpontja.)

A Washingtoni Egyetem professzora, Carl Bergstrom a Twitteren a tanulmányra reagálva elmondta, nincs valós veszélye egy potenciális G4-vírusnak: az egyre növekvő kitettség ellenére egyelőre nincs perdöntő bizonyíték arra, hogy a G4 jelen lenne az emberi szervezetben.

Elméletek, jövendölések, találgatások és vírusok: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top