Egészség

A norvég kutatók szerint nyugodtan járhatsz edzőterembe

Megvizsgálták, hogy nagyobb-e a koronavírus-fertőzés kockázata az edzőtermekbe és kiderült: nem.

Négyezer önkéntes bevonásával végeztek kísérleteket norvég epidemiológusok, hogy kiderítsék, nagyobb-e a koronavírus-fertőzés kockázata, ha edzőterembe járunk. Az Index cikke szerint öt oslói edzőtermet nyitottak ki a kísérlet kedvéért, ahová csak a vizsgálat résztvevői járhattak.

Nem nagyobb a fertőzésveszély (Fotó: dusanpetkovic, iStock)

Nem nagyobb a fertőzésveszély (Fotó: dusanpetkovic, iStock)

1868 főből állt a kontrollcsoport, közülük senki nem lett koronavírusos, míg az edzeni járó 1896 emberből mindössze egyvalaki fertőződött meg, de róla is kiderült, hogy egy kórházi látogatás során kapta el a vírust.

Az Index cikke megjegyzi, hogy mivel senki nem volt beteg, mikor edzőterembe ment, így nem tudni, hogy a tünetek megjelenése előtt vagy enyhe tünetek mellett hány másik embert fertőzött volna meg, azaz milyen kockázatokkal jár, ha használja a gépeket, az öltözőt, és együtt edzenek beltérben. Mindenesetre azt megmutatja, hogy alacsony esetszám, azaz alacsony kockázat mellett az edzőtermek sem veszélyesebbek mint más helyek. 

Nekilátnál az edzésnek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top