Egészség

Gyomnövény okozott 15 centis sebet egy kisfiú oldalán

A kaukázusi medvetalp okozhatott irgalmatlan fájdalmat és hatalmas gyulladást a négyéves Tominál.

Egy kisfiú és anyukája hátborzongató kálváriájáról számolt be a Bors: ártalmatlan kirándulásnak indult, műtét lett belőle. Egy család Székesfehérvár környékén kirándult, az anyuka, Szabina pedig szokás szerint át is nézte a négyéves Tomi testét utána, egy kullancsot el is távolított. A kisfiú két nap múlva panaszkodott, viszketésre, majd elviselhetetlen fájdalomra az oldalánál, először csak egy kis hólyagot, majd egy 50 forintos nagyságú sebet találtak. A zirci ügyeleten krémet kaptak, de nem segített. “Fél óra múlva már sugárban hányt és hasmenése volt” – mesélte az anya. Veszprémen kimutatták, hogy alighanem csípésről lesz szó. Másnap 15 centi hosszúra és 4 centi szélesre duzzadt a seb, gyorsan terjedt, Tomi járni is alig tudott a fájdalomtól.

Kaukázusi medvetalp (forrás: Wikipedia)

Kaukázusi medvetalp (forrás: Wikipedia)

Megműtötték, de még ekkor sem tudták, mi okozta a sebet. Egy doktornő szerint a kaukázusi medvetalp mérge kerülhetett a fiú pólójára, a sebet pedig a gyomnövény által kiváltott fényérzékenység okozhatta, hiszen Tomi később póló nélkül játszott. “Mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását: a bőrre került növényi hatóanyag (furokumarin) ugyanis fényérzékennyé teszi a bőrt (akár hosszabb távon is), s égési sérülésekre emlékeztető hólyagok (fitofotodermatitisz) jelennek meg rajta, melyek sokszor nehezen gyógyuló hegeket hagynak maguk után” – ezt írja az említett növényről a Wikipédia. “Mérgező gyomnövény, nem szabad használni. Magyarországon van egy őshonos medvetalp, ennek termetes medvetalp a neve. Ez gyógynövény, aminek kiváló hasfogó hatása van, de megmondom őszintén, félek tőle, hiszen könnyű összetéveszteni a kaukázusival.” Ezt meg már Szabó “bükki füvesember” György mondta a Borsnak. A lap képeket is kapott az anyától, ezeket itt nézhetik meg az erős idegzetűek.

Nem minden növény ilyen gonosz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top