Egészség

10 gyógynövény nőknek

Tavasz van, előbújtak a gyógynövények is a földből. Aki ismeri őket, most is gyűjtheti, aki viszont csak alkalmazná, annak érdemes megbízható helyről rendelnie. Összegyűjtöttük a tíz legjobbat női problémákra, a hajhullástól a klimaxig.

Gyógynövénynek nevezzük azokat a növényeket, amelyeknek valamely részét az emberek a bennük lévő hatóanyagok miatt, a hagyományok vagy orvosi irodalmi adatok alapján gyógyászati célokra  használnak.

1. Cickafark (Achillea millefolium)

A menstruációs fájdalmak enyhítésére az egyik legnépszerűbb gyógynövény a cickafark, melyet a menstruáció előtti öt napon illetve a menstruáció ideje alatt érdemes egy-egy csészével langyosan fogyasztani. Tannin tartalmának köszönhetően összehúzó hatása ismert, ezenkívül flavonoidok, alkaloidok, kumarin teszik hasznossá a női gyógyításban. Változókorban a fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően harmonizálja a hormontermelést, így a hőhullámok is csillapodhatnak. Legelőkön, utak mentén, erdőszéleken és a gabonaföldek szélén tömegesen fordul elő.

2. Citromfű (Melissa officinalis)

Enyhe nyugtató hatása sokaknál segít a PMS alatti hangulati hullámzások, feszültség csökkentésében, ezért jó hatással van a szívpanaszokra is. Az enyhe alvászavarok is rendeződhetnek ha lefekvés előtt citromfű teát fogyasztunk. Termesztett gyógynövény.

A zsályának többféle változata létezik: kerti és orvosi.

Az orvosi zsálya az egyik legősibb gyógynövény (Fotó: Pexels)

3. Zsálya (Salvia officinalis L.)

Neve a latin salvere, megőrizni szóból ered, ami annyi tesz, hogy minden betegséget gyógyító növény. Egyes helyeken növényi aszpirinnek is nevezik A változókori hőhullámok enyhítésére és az izzadás csökkentésére is alkalmas az orvosi zsálya, ami mellesleg a kertünk egyik dísze is lehet, de kerti változatának vajban ropogósra sült leveleinél kevés jobb csemege létezik egy pohár fehérbor mellé. Az orvosi zsályát kozmetikában is sikerrel alkalmazhatjuk, ugyanis hatásosan összehúzza a bőr pórusait.

Gyógynövényekkel több ezer éve gyógyítanak.

A menta nem csak koktélokba jó, de hatásos gyógynövény is (Fotó: Pexels)

4. Menta (Mentha)

Főzete serkenti a hajnövekedést, de a hajhullásra is jótékony hatása lehet. Érdemes naponta alaposan bemasszírozni a fejbőrbe. A borsmentaolaj is jó hatással van a hajhagymákra és serkenti a hajnövekedést, ezt elég hetente egyszer hajmosás előtt alkalmazni. A memóriát is élénkíti, ugyanis teája éberebbé tesz. Ha úgy érezzük, hogy mentálisan fáradunk, vegyünk egy menta-fürdőt. Forrázzunk le egy nagy csokor mentát, majd öntsük a fürdővízhez, vagy csepegtessünk a vízbe borsmentaolajat.

5. Barátcserje (Agnus Castus)

Segítség lehet a babatervezés időszakában. Könnyen szabályossá tehetjük vele a menstruációs ciklust, így könnyebben ki lehet számolni az ovulációs időszakot. Jó hatással van a sárgatest zavarára is, továbbá csökkenti a peteérésért felelős prolaktin túl magas szintjét is. Menstruációs panaszok esetén is jó szolgálatot tehet, ugyanis csökkenti az ösztrogéndominanciát, növeli a progeszteronszintet, vagyis segít hormonális egyensúly egészséges szintre való visszaállításában.

6. Palástfű (Alchemilla vulgaris)

A magyar nyelvterületen Boldogasszony palástja, vagy Boldogasszony tenyere néven ismert palástfüvet németül Frauenmantelnek, vagyis női kabátnak nevezik, a cickafarkhoz hasonlóan az első menzesztől a klimaxig használhatjuk sikerrel női bajokra. Változókorban jó hatással van a hormonháztartásra, csökkenti a verejtékezést. Erdőszéleken, utak mentén, domboldalakon, magasabban fekvő nedves réteken és hegyvidékeken nő.

7. Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

A pásztortáska vérzéscsillapító hatású, de ciklusszabályozó hatása miatt érdemes rendszeresen fogyasztani, ha probléma van a menstruációval. A változókorban gyakran tapasztalható elhúzódó vérzések kezelésére is bevált gyógynövény. Nevét is vérzéscsillapító hatásáról kapta, ugyanis régen a juhászok a kipréselt nedvével csillapították az ellésnél a juhok méhvérzését. Kertekben, mezőkön, városi területeken útszélen, töltések mentén is megterem.

Kamillával inhalálunk ha megfázunk.

A kamillától illatos lesz a hajunk, de a megfázásban is segít (Fotó: Pexels)

8. Kamilla (Aetheroleum chamomillae)

Nőként elsősorban haj öblítésre használhatjuk a kamilla főzetét, ugyanis amellett, hogy csodás illatot kölcsönöz, a szőke hajat még egy picit világosítja is. Belsőleg, ugyancsak a teája használandó, elsősorban gyulladáscsökkentésre, a benne lévő flavonoidok pedig görcsoldó hatással rendelkeznek. A nyugtató hatású, belső feszültség esetén teája fogyasztandó. A felső légúti panaszokat enyhíti, torokgyulladás esetén érdemes gargarizálni vele, de hörghurut esetén inkább inhaláljunk felette, akár naponta többször is.

9. Orbáncfű (Hypericum perforatum)

Népies nevén csengőlinka, számos panasz természetes kezelésében segíthet, de nem árt vele óvatosan bánni. Depresszióra, alvásproblémákra, szorongásra, pánikra régóta használt nyugtató hatású gyógynövény. az egyik legtöbbet tanulmányozott gyógynövény, ami megakadályozza a hangulatingadozásokat. Már az ókori görögök is ezekre a problémákra használták eredményesen. Mivel a hangulatra és a hormonális rendszerre is jó hatással van, a PMS kellemetlen tüneteit is enyhítheti, de a menopauzában is segítségül hívhatjuk.

A csalán nem csak gyomnövény.

A csalántól szép fényes lesz a hajunk (Fotó: Pexels)

10. Csalán (Urtica dioica)

Az egyik legismertebb gyom- és gyógynövényünk. A „csalán” elnevezést valójában több faj gyűjtőneveként használjuk. Tudományosan bizonyított, hogy a csalán, vizelethajtó, vérképző hatású. A vese és hólyaghomok képződését is képes megakadályozni. A rendszeres csalánfürdő a széppé teszi a bőrt. Elég hozzá egy nagy csokornyit leforrázni, majd a fürdővízhez adni. Érdemes benne fél órát ücsörögni, és közben lazítani. Ugyancsak jótékony hatással van a hajra. A hajmosás utáni csalános öblítés fényessé teszi a hajat, és rendszeresen használva gátolja a zsírosodást is, ezért akinek száraz a haja vagy a fejbőre, az inkább ne alkalmazza. A csalánteás lemosás hajhullás és korpásodás ellen is hatásos lehet, ha hetente legalább háromszor alkalmazzuk. A langyos csalánteát alaposan masszírozzuk a fejbőrbe.

Ha magunk gyűjtenénk a gyógynövényeket

Gyógynövényeket csak megbízható helyről, szaküzletből szerezzünk be. Ha mégis mi magunk gyűjtenénk, muszáj figyelembe venni pár alapszabályt:

  • Fontos, hogy biztos morfológiai ismeretekkel rendelkezzünk, mielőtt gyűjtésbe kezdünk. (A morfológia vagy más néven alaktan, a biológia egyik alapvető tudományterülete, az élőlények külső alakjának, kinézetének, tagolódásának leírása.)
  • Nem elég, ha csak a gyűjteni kívánt gyógynövényt ismerjük jól, tudnunk kell azt is, hogy milyen hasonló, de esetlegesen mérgező növényre hasonlítanak, ez nagyban hozzájárul a biztonságunkhoz.
  • A gyógynövényeket csak tiszta helyről, lehetőleg közlekedési útvonaltól távolabb érdemes gyűjteni.
  • Gyógynövényismeretet tanfolyamokon szerezhetünk, de rengeteg olyan gyógynövény létezik, amit biztonságos helyről vásárolva a saját kertünkben is tovább termeszthetünk.

Még több népi gyógymód:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top