Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

6 bevált módszer a PMS-tünetek ellen

Görcsök, puffadás, émelygés, hangulatingadozások, fejfájás… A menstruációt megelőző egy hét felér egy Golgotával, viszont van egy jó hírünk: a meditáció és a mozgás mellett bizonyos ételek is segíthetnek, hogy könnyebben átvészeld a PMS, azaz a premenstruációs szindróma időszakát.

Függetlenül attól, hogy a havi ciklus rendszeres-e, vagy sem, a premenstruációs szindróma a nők igen nagy százalékát érinti. Tünete lehet többek között a fejfájás, fokozott verejtékezés, ingerlékenység, mellfeszülés és hasi görcsök is. Ezenkívül megjelenhetnek a bőrön pattanások, a haj zsírosabbá válhat, emésztési zavarok, szédülés és álmatlanság ugyancsak előfordulhat.

A panaszok a havi vérzés előtt 8-10 nappal jelentkeznek, majd amint a menstruáció kezdetét veszi, hamarosan, akár 1-2 nap elteltével megszűnnek. Napjainkig még nem sikerült pontosan tisztázni a PMS kiváltó okát, de a túlzott stressz, az egészségtelen életmód, a depresszió mind szerepet játszhat a kialakulásában, akárcsak a hormonok. Mit tehetsz mégis, hogy könnyebbé tedd ezeket a napokat? Összegyűjtöttünk 6 jól bevált módszert!

1. Egyél kalciumban és D-vitaminban gazdag ételeket!

A megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel kifejezetten jótékony hatással van a ciklusra, segít egyensúlyban tartani az ösztrogén szintjét. Hogy a PMS ne legyen olyan megterhelő, fontos, hogy az étrended tartalmazzon tejet, joghurtot, sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta.

pms

Fotó: ThinkStock

2. Mozogj!

A rendszeres sport – legyen az futás, úszás, biciklizés, jóga – minden esetben megemeli az endorfinszintet. A mozgás hatására gyorsul a vérkeringés, az emésztés és a méreganyagok kiválasztása is, amelyek mind-mind segítenek a hormonális egyensúly fenntartásában, a PMS tüneteinek csökkentésében.

3. Étkezz egészségesen!

  • Ne egyél finomított lisztet, cukrot és feldolgozott élelmiszereket!
  • Csökkentsd a kávé mennyiségét, vagy egyáltalán ne igyál! Ne fogyassz alkoholt!
  • Napi két evőkanál lenmag különösen hasznos a hormonok egyensúlyban tartására.
  • Növeld az omega-3-bevitelt szardíniából, heringből, lazacból és diófélékből!

4. Kerüld a stresszhelyzeteket!

Az idegesség és a szorongás rossz hatással van a női hormonokra. A mozgáson kívül egy forró fürdő vagy egy kellemes masszázs is segíthet abban, hogy kicsit ellazulj és oldd a stresszt.

5. Vess be ásványi anyagokat és vitaminokat!

PMS-tünetek enyhítésére hasznos lehet a magnéziumban, kalciumban gazdag étrend, de akár fogyaszthatsz ilyen anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket is. A B6-vitaminnak pedig közismerten fontos szerepe van az ideg- és az immunrendszer megfelelő működésében, görcsoldó hatású, illetve csökkenti az émelygést és a hányingert is.

6. Használd a természet patikáját!

Számos gyógynövény – köztük a ligetszépe vagy a barátcserje – tartalmaz olyan hasznos növényi hatóanyagokat, amelyek megkönnyíthetik a menstruáció előtti napok terheit. A málnalevélből készült tea izomlazító hatásának köszönhetően mérsékelheti az alhasi görcsöket, valamint B-vitaminokat tartalmaz, amelyek enyhítik a PMS-hez gyakran társuló emésztőrendszeri panaszokat, illetve az idegrendszerre ugyancsak jó hatással vannak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top