nlc.hu
Egészség

Lassított videón a maszkok hatékonysága

Látványos lassított felvétel mutatja, mennyire hatékonyak a maszkok a koronavírus ellen

Lassított felvételen látható, hogyan terjed a koronavírus maszk nélkül, illetve a különböző maszkokban.
Koronavírus maszk lassított felvétel

A maszkviselés a koronavírus elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze, hiszen még egy egyszerű, sűrű szövésű ruhaanyag is nagyon hatásosan blokkolja a kilélegzett részecskéket, amelyeken a vírus utazik.

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet egyik munkatársa most egy olyan videót készített, amely remélhetőleg a maszkviselés legnagyobb ellenzőit is meggyőzi.

Matthew Staymates gépészmérnök és folyadékdinamikával foglalkozó szakember egy speciális optikai megoldással, szuperlassításban mutatta meg a légáramlat – és a potenciális vírusok – útját különböző maszkokban, beszéd, köhögés esetén.

Jó látható, hogy levegő a maszkon is áthatol, de csupán 30 centiméterre, míg maszk nélkül akár 2 méterre is eljuthatnak vele a vírusok. A kísérlet arra jutott, hogy a kendő, a szövetmaszk és a profi félálarc is hatékonyan csökkenti a vírus terjedését.

Érdekes tapasztalat viszont, hogy a túl sok rétegből álló, vastag maszkok blokkolták elöl a levegő kiáramlását, ami viszont emiatt oldalt talált magának utat. Vagyis jobb nem túlzásokba esni, ha maszkot készítünk.

(Bored Panda)

(Kiemelt kép: M. Staymates/N. Hanacek/NIST)

Még több maszk az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top