Trend

A leggyengébb maszk is véd a háziorvos szerint

Még az orvostársadalmat is megosztja a maszk téma.

Bár Müller Cecília országos tisztifőorvos rendszerint hangsúlyozza az Operatív Törzs téjékoztatóin, hogy aki nem beteg, annak nem kell maszkot hordania, az orvosszakmán belül is vita van ebben a kérdésben.

A Blikknek nyilatkozó házirvos, dr. Bense Tamás úgy látja, mindent meg kell tenni, hogy ne fertőzzük meg egymást. Szerinte bár nem véd a maszk teljes mértékben, de segíthet a küzdelemben. „A maszkot rendszeresen cserélni kell, ajánlatos 2-3 óránként. Miután levettük, fertőtlenítős folyadékkal mossuk meg az arcunkat, én azt javaslom, a hajunkat is töröljük át, csak azt követően vegyük fel az újat” – mondta a doktor.

Fekete Ferenc urológus pedig a napokban a Facebook-oldalán részletesen leírta a maszkokkal kapcsolatos 40 éves tapasztalatát. Ennek lényege, hogy igaz, hogy az egyszerű maszkok átengedik a vírus nagyságú részecskéket, csakhogy a vírusok ritkán repkednek önmagukban a levegőben – általában porszemekhez, vízcseppekhez tapadnak, amit házilagosan készített maszkok is jól tudnak szűrni.

„Viseljünk egyszerű maszkot, de helyesen” – figyelmeztet a doktor, aki azt tanácsolja annak, akinek kevés maszkja van vagy kendőt használ, hogy enyhén fertőtlenítős vízben áztassa be azt tíz percre, majd öblítse ki, és szárítsa meg, esetleg vasalja át.

Van olyan magyar település egyébként, ahol a polgármester döntötte el a maszkvitát: a koronavírus miatt szerdától csak maszkban mehetnek az emberek boltba és más üzletekbe a Fejér megyei Velencén. Az erről szóló polgármesteri határozatot a város hivatalos Facebook-oldalán tették közzé.

Illusztráció - Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash

Illusztráció – Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash

Legfrissebb hírek a koronavírusról az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top