Sosem vezet sikerhez a teljes lemondás, mert előbb-utóbb az akaraterő elgyengül, és ott találjuk magunkat a boltban a cukros polc előtt, hogy válogatás nélkül dobáljuk be a kosárba az édességeket. Ezért hoztunk öt olyan alacsony szénhidráttartalmú nasit, amit módjával azért lehet néha csipegetni fogyókúra alatt is.
Eper-csokoládé mousse
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 170 gramm étcsokoládé
- 120 ml zsíros tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 285 gramm görög joghurt
- 8 db eper (vagy más bogyós gyümölcs)
Elkészítése:
Egy kis tálban felmelegítjük a tejet (de nem forraljuk!), majd lehúzzuk a tűzről és beledobjuk a csokit, vaníliát és sót. Hagyjuk állni 3 percig, utána simára keverjük. Kihűtjük teljesen, beletesszük a joghurtot és habosra keverjük. Két pohárba osztjuk szét ezt az adagot a következő módon: alulra csokihab, rá eper – és ezt a rétegezést folytatjuk, amíg tele lesznek a poharak.
Lisztmentes csokis süti
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 255 gramm cukormentes étcsoki
- 100 gramm kókuszolaj
- 3 tojás
- 170 gramm méz
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csipet só
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A csokit összeolvasztjuk a kókuszolajjal, és szobahőmérsékletűre hűtjük. Egy külön tálban habosra verjük a tojást, mézet, vaníliát és sót. A tojásos keverékhez adjuk a csokis kókuszolaj felét, alaposan elkeverjük, majd mehet utána a másik fele is. Kisebb sütőformákba osztjuk szét a keveréket, nagyjából 10 centi magasan, a formákat sütőtálcára tesszük, és egy kevés (kb. 2 centi) vizet öntünk alá. 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem ragad a tészta, kivehetjük, de még hagyjuk kihűlni a nasit evés előtt.
Epres sajttorta falatok
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 150 gramm eper
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 60 gramm kókuszolaj
- 170 gramm mascarpone
Elkészítése:
Pürésítjük az epret, hozzáadjuk a vaníliát, kókuszolajat és a mascarponét, majd addig keverjük, amíg egynemű masszát kapunk. 12 muffinformát kikenünk kókuszolajjal és elosztjuk a keveréket bennük, majd betoljuk a hűtőbe az egészet és 2 óra múlva mind megesszük.
Kóstold meg ezeket az alacsony szénhidráttartalmú, sajtos nasikat is!
Avokádós jégkrém
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 nagyobb avokádó
- 85 gramm méz
- 60 ml zsíros kókusztej
- 1 csipet só
- csokiforgács
Elkészítése:
Az avokádót, mézet, kókusztejet és sót összeturmixoljuk, a tetejét megszórjuk csokiforgáccsal, majd a mélyhűtőbe tesszük a keveréket legalább 2-3 órára.
Sütés nélküli mogyoróvajas keksz
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 160 gramm cukromentes mogyorókrém
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 75 gramm kókusz chips
Elkészítése:
A mogyoróvajat összeolvasztjuk a kókuszolajjal, hozzáadjuk a vaníliakivonatot. Alaposan elkeverjük benne a kókusz chipset. Egy sütőpapírra 4 centi átmérőjű kekszformákat pakolunk a tésztából, 15-20 percre a hűtőbe rakjuk, és már ehető is ez a remek nasi.
Még ezeket a nasikat is elkészítheted mogyoróvajból: