nlc.hu
Egészség

A leggyakoribb tévhitek a késői terhességről

Az 5 leggyakoribb tévhit a késői terhességről

A várandóssággal kapccsolatban általában véve is számos tévhit kering, a 35-40 év feletti terhességet illetően pedig különösen... Megcáfoljuk az 5 leggyakoribbat.

#1. tévhit: A nők nem tudnak teherbe esni 35 éves kor felett.

A fogantatáshoz két dolog kell: a petesejt, valamint a hímivarsejt, mely megtermékenyíti azt. Ameddig van petesejted, képes vagy teherbe esni. Huszonéves korban a szexuálisan aktív nőknek védekezés nélkül nagyjából 25 százalék esélyük van a teherbe esésre. Ez a harmincas évek elején 20 százalékra esik vissza, majd évről évre fokozatosan csökken. A 35 év feletti nőknek tehát általában véve valóban kisebb az esélyük a terhességre, hosszabb ideig és tudatosabban kell próbálkozniuk, azonban mindaddig, míg a menstruációs ciklus fennáll, a teherbe esésre is megvan az esély.

#2. tévhit: 35 év felett kicsi az esélye, hogy egészséges gyermeked születik.

Az idő múlásával a petesejtek valóban nagyobb eséllyel rendelkeznek rendellenes kromoszómákkal, ám az esély még így is nagyon kicsi. Egy huszonéves nőnek például 0,0006 százalék esélye van arra, hogy Down-szindrómás gyermeke születik, egy 35 év feletti nőnél viszont ez az arány 0,002 százalék. A magzati rendellenességek szűrésére ráadásul már számos fejlett diagnosztikai módszer létezik.

Tévhitek övezik a késői terhességet

Tévhitek övezik a késői terhességet (Fotó: Getty Images)

#3. tévhit: Ebben a korban már semmivel sem tudod növelni az esélyedet a természetes teherbe esésre.

Tévedés. Életkortól függetlenül számos olyan dolog van, melyet megtehetsz annak érdekében, hogy teherbe ess.

  • Keresd fel az orvosodat és tekintsétek át, melyek azok a tényezők, melyek befolyásolhatják a termékenységedet, így többek között az életmódod, a kórtörténeted és az aktuális egészségi állapotod, stb.
  • Figyelj oda a ciklusodra és a fogamzóképesség jeleire. A naptármódszert követve számold ki a peteérésed időpontját, mérd a testhőmérsékleted, de akár ovuláció-előrejelző tesztet is használhatsz, melyet vény nélkül szerezhetsz be a patikákban.
  • Csökkentsd az alkohol- és a koffeinfoygasztást, igyekezz elérni/tartani az egészséges testsúlyt!

#4. tévhit: Az étrend nem befolyásolja a termékenységet.

Az étrend sokkal jelentősebb mértékben befolyásolja a termékenységet, mint azt a legtöbben hiszik. Az egészséges életmód és étrend minden életkorban, de különösen 35-40 év felett rendkívül lényeges odafigyelni a táplálkozásodra, ha kisbabát szeretnél.

  • Válassz finomítatlan szénhidrátokat és egészséges zsírokat!
  • Fogyassz antioxidánsokban gazdag ételeket és növényi alapú fehérjéket!
  • Ne feledkezz meg a foszfát, a vas, a szelén, a D-vitamin és az Omega 3 zsírsav rendszeres beviteléről sem!

#5. tévhit: Az idősebb kismamák ritkábban szülnek ikreket.

Ennek épp az ellenkezője igaz. Spontán fogant ikrekre a 25 év körüli nőknek 80/1 az esélyük, míg a 35-40 felettieknek már 40/1. Ennek az az oka, hogy az életkor előrehaladtával az FSH, vagyis a folliculus stimuláló hormon szintje nő, a szervezet ezzel kompenzálja a petesejtek számának csökkenését. A magas FSH-szint pedig több érett petesejtet szabadíthat fel, ami ikerterhességhez vezethet.

Még több tévhit

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top