Egészség

Kötelezővé tennék a maszkviselést az iskolában a svéd kutatók

A csoportok tagjai biztosak benne, hogy ezzel meg lehetne fékezni a koronavírus terjedését.

Hogy megfékezzék a koronavírus-járványt, svéd kutatók egy csoportja kötelezővé tenné a maszkviselést az iskolában. A szakértők ezt amerikai, dél-koreai és izraeli adatokra hivatkozva jelentették ki, amik szerintük bizonyítják, hogy a gyerekek képesek a fertőzés hordozására és átadására is – írja az MTI a svéd tévére hivatkozva.

A kutatók emlékeztetnek: a svédországi adatok is utalnak rá, hogy a gyerekek éppen olyan súlyosan megbetegedhetnek a vírus miatt, mint a felnőttek. Egyúttal rámutattak; Svédországban azóta csökken az aktív esetek száma, mióta nyári szünet van.

„Mivel a gyerekek fertőzőképesek, súlyosan megbetegedhetnek, és egyelőre tisztázatlan, hogy milyen hatással van jövőben egészségünkre egy enyhe fertőzés, szükség van arra, hogy már iskolakezdéskor lépéseket tegyünk a fertőzés lehető legalacsonyabb szinten tartására” – írták.

Svédországban nem ez a kutatócsoport az egyetlen, ami a maszkviselést szorgalmazta: múlt héten a Karolinska svéd orvosi egyetem rektora, Ole Petter Ottersen szólalt fel a maszkviselés mellett, különösen azokban a helyzetekben, mikor a távolságtartás nehezen kivitelezhető.

A több mint 10,2 millió lakosú Svédországban eddig 84 249 fertőzöttje és 5783 halálos áldozata van a koronavírusnak. Az országban a járvány csúcsán sem vezettek be óvintézkedéseket és korlátozásokat.

Olvass még többet a maszkviselésről az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top