Mindennapok

Merkely Béla: maszkviseléssel meg lehetne akadályozni egy újabb hazai járványt

A Semmelweis Egyetem rektora szerint gyengül a fegyelem az emberek között, pedig a maszkviseléssel elejét vehetnénk a járvány kiújulásának.

Akár lángosért sorban állva is megfertőződhetünk – figyelmeztetett Merkely Béla az Infostart értesülései szerint. A SOTE rektora szerint a maszk viselése – zárt térben – most is célszerű lenne, mivel ezzel meg lehetne akadályozni a koronavírus járvány kiújulását Magyarországon.

A második hullám kialakulásával kapcsolatos legnagyobb kockázatot továbbra is az jelenti, hogy külföldről behurcolják a vírust. Bár már ismét életbe léptek a szigorított intézkedések a határátkelőkön, ezek mellett arra is szükség van, hogy az emberek belföldön is betartsák a védekezési és távolságtartási szabályokat. A szakember szerint az elmúlt hetek tapasztalatai alapján elmondható, hogy gyengül a fegyelem, ami leginkább a maszkviselésen érhető tetten. 

Merkely Béla szerint a maszkok megakadályozhatnák a második hullámot

Ha Magyarországon mindenki viselne maszkot, elkerülhető lenne a koronavírus járvány második hulláma (Fotó: Getty Images)

„Egészen nyugodt, békés nyarunk lehetne, abban az esetben, ha ezt az egy, mindenki által betartható szabályt komolyan vesszük” – hangsúlyozta Merkely Béla az M1 Ma reggel című műsorában. 

A SOTE rektora hozzátette, ha az “udvarias távolságtartás” szabályait betartják az emberek, akkor a strandok nem jelentenek veszélyt, mert a 25-30 fok körüli hőmérséklet nem kedvez a vírusnak. 

„Ha sokan állunk sorban lágonsért, mondjuk 30-40-en, és közel állunk egymáshoz, akkor a járvány jelenlegi állapotában arra azért van esély, hogy egy úgynevezett szuperfertőző megfertőzzön mindnyájunkat” – figyelmeztetett a rektor, hozzátéve, hogy zárt térben, légkondicionáló berendezés mellett, 20 fok körüli hőmérsékleten a fertőzés valószínűsége sokkal nagyobb – ezt egyébként a csoportos megfertőződésekről szóló adatok is bizonyítják. 

Merkely Béla szerint célszerű lenne maszkot viselni bármilyen beltéri helyiségben – munkahelyeken, boltokban – ahol legalább ketten tartózkodnak. A SOTE-n például az a szabály, hogy a légkondicionált belső terekben kötelező maszkot hordani, ha ott kettőnél több ember tartózkodik.

További cikkeink a koronavírussal kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top