Egészség

Képek készültek arról, ahogy a koronavírus megtámadja a tüdőt

Elektronmikroszkóp segítségével.
koronavírus

Fotók készültek arról, ahogyan egy elektronmikroszkóp segítségével láthatóvá válik a tüdő csillós hengerhámjain kapaszkodó koronavírus.

A Virológia Pécs Facebook-oldala magyarázatot is ad hozzá, eszerint, „ha valaki „vírust ürít”, azt gyakorlatilag a légúti nyálkahártya folyadékrétegével teszi. Ebből a folyadékból jut a szájüregünkbe, keveredik a nyálunkkal, köpjük ki beszéd közben vagy köhögjük fel, esetleg szórjuk ki a nagyvilágba egy tüsszentés során parányi folyadékcseppekben utazva.”

Látkép a vírusról 🦠🔬 🤧 Ha valaki „vírust ürít”, azt gyakorlatilag a légúti nyálkahártya folyadékrétegével teszi. Ebből...

Közzétette: Virológia Pécs – 2020. szeptember 3., csütörtök

„Összetett sejtközösség dedikált tagjai végeznek a nyáktermeléstől a csillómozgással történő „kisöprésig” számos folyamatot a légutainkban. Az itt található, egyik domináns sejtféleség, a csillós hengerhám. Más sejtekkel egyetemben, a SARS-CoV-2 vírus esetében ezek a sejtek jelentik a fő belépési kaput fertőzés során, mivel nagy mennyiségben található a felszínükön a vírus sejtfelszíni receptora” – írja az oldal.

(via)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top