Egészség

Agyevő amőba miatt hirdettek katasztrófahelyzetet Texasban

A kórokozót a helyi ivóvízhálózatból mutatták ki. Akit megfertőz, annak gyakorlatilag nincs esélye az életben maradásra.

Palackos vizet halmoznak fel a texasi Lake Jackson lakói, miután kiderült, hogy veszélyes kórokozó, a Naegleria fowleri nevű agyevő amőba található meg a helyi ivóvízben. A dologra egy hatéves kisfiú halála miatt derült fény. Josiah McIntyre körülbelül egy hónappal korábban fertőződött meg a kórokozóval. A gyerek szívesen játszott a nyári melegben a kertjükben a slaggal, vagy ment ki a település vízi játszóterére. Valószínűleg ekkor jutott a szervezetébe a parazita.

Az agyevő amőba langyos természetes vizekben folyókban, tavakban él, de a meleg csapvízben és a nem megfelelően fertőtlenített medencékben is előfordul. Az ember testébe az orron át jut be, majd az agyba vándorol, ahol súlyos gyulladást okoz. A megfertőződött emberek magas lázzal, fejfájással, fulladással, nyaki merevséggel, hányással, hallucinációkkal küzdenek, majd egy héten belül meg is halnak.

Jelenleg nincs gyógymód az agyevő amőba által okozott fertőzés ellen.

A kisfiú halála után 11 helyen vettek vízmintát Lake Jackson ivóvizéből, és háromban meg is találták a kórokozót. A texasi kormányzó ezért katasztrófahelyzetet jelentett be a megyére, és folyamatosan tisztítják az ivóvízhálózatot.

Nyár elején Floridában fertőzött meg egy embert ugyanez a kórokozó.

Forrás: RTL, HVG

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top