nlc.hu
Egészség
Müller Cecília: lassulni látszik járvány

Müller Cecília: lassulni látszik a fertőzöttek számának emelkedése

Az országos tisztifőorvos szerint a koronavírus-járvány most stagnáló helyzetben van, és nincs napirenden további szigorítás.
Müller Cecília

Kedden is tájékoztatót tartott az operatív törzs, amelyen Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a legfrissebb adatok a magyarországi koronavírus-fertőzöttekről. Mint azt mi is megírtuk, az elmúlt 24 órában 851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a Covid-19-et, ezzel az aktív fertőzöttek száma 19 637 főre emelkedett.

Az első hullámban a járványgörbe ellaposítása volt a cél, a másodikban viszont más a járvány dinamikája – mondta a tisztifőorvos az Infostart tudósítása szerint. A nyár után gyorsan emelkedtek a számok, a vírus reprodukciós rátája meghaladta a hármat is, most viszont alig több mint egy. Müller Cecília szerint kicsit lassulni látszik az emelkedés, nő ugyan a pozitívak száma, de az új fertőzöttek száma ezer alatt marad napi szinten.

Az országos tisztifőorvos beszélt a regisztrált fertőzöttek életkori megoszlásáról is, ami nagyon eltér a tavaszi adatokhoz képest:

  • a 20-29 évesek teszik ki az esetek negyedét,
  • a 30-60 év közöttiek aránya 43 százalék,
  • a 60 fölöttiek aránya csupán 15 százalék,
  • a 14 év alattiak aránya 4 százalék.

Az egész országban megjelenhet a vírus, százezer lakos közül átlagosan 253 fő pozitív. Budapesten 534 fő ez a szám, a legkedvezőbb a helyzet Békés megyében, ahol 80 fertőzött jut százezer lakosra.

Az újságírói kérdések kapcsán Müller Cecília közölte, hogy jelenleg nincs napirenden újabb szigorítás bevezetése, most stagnáló helyzetben van a járvány. Nem céljuk, hogy felfüggesztik a halasztható egészségügyi ellátásokat.

A higiéniai teendőkről azt mondta, hogy a társasházak közös helyiségeiben vegyünk fel maszkot, a korlátokat, kilincseket, liftgombokat két-háromóránként fertőtleníteni kell. Ruhákat lehet adományozni a karitatív szervezeteknek, de 48 órára kell karanténba helyezni a ruhaneműket, és használat előtt 60 fok felett ki kell mosni őket.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a kormány szerdán tárgyal a határellenőrzés meghosszabbításáról. Beszélt arról is, hogy jelenleg 5 olyan határátkelő van, ahol a tranzitútvonalakon beléphetnek az országba a külföldi állampolgárok, de 24 órán belül el kell hagyniuk az országot. Szeptember eleje óta több mint 72 ezer teherjárművet engedtek át az országon.

(Kiemelt kép: Facebook/Magyarország kormánya)

További hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top