nlc.hu
Egészség

Az operatív törzs sajtótájékoztatója

Müller Cecília: ha nem tartjuk be a szabályokat, szigorítások jönnek

Eddig 186 oktatási intézményben rendeltek el digitális tanrendet, 9 teljes iskola online oktatásra állt át. Az operatív törzs sajtótájékoztatója hétfőn.
Müller Cecília országos tisztifőorvos

Az emelkedő fertőzésszám és a koronavírus-járvány második hullám amiatt szombat óta ismét napi online sajtótájékoztatót tart az operatív törzs. Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a napi adatokat, és elmondta, hogy nem minden fertőzött tekinthető betegnek, mert sokan tünetmentesen esnek át a koronavíruson. Ám az idősek veszélyeztetettsége továbbra is magas, mert a tünetmentesek tovább tudják adni a fertőzést.

Felhívta a figyelmet a hétfőtől érvénybe lépett szigorúbb szabályokra, különösen a maszk viselésére. Mától ugyanis üzletekben, tömegközlekedési eszközökön (beleértve a megállókat és az állomásokat is), bevásárlóközpontok területén, mozikban, színházakban, ügyfélszolgálati irodákban kötelező a maszk 6 éves kor fölött.

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy mostantól a maszk már nem lehet sál vagy kendő, hanem orvosi szájmaszkot vagy textilből készült változatot kell hordani. Figyelmeztetett a helyes használatra is, vagyis a szájat és az orrot is el kell takarnia a maszknak.

Müller Cecília azt kérte, mindenki tartsa be a szabályokat, hogy ne kelljen az élet más területein is szigorúbb szabályokat bevezetni. Arról is beszélt, hogy további javaslatokat fognak tenni, hol legyen még kötelező a maszk viselése, mert olyan is előfordult, hogy esküvőn történt csoportos fertőzés.

Ismertette, hogy 10 napra csökkent a karanténkötelezettség. Ám aki hatósági házi karanténban lévő személlyel lakik együtt lakik, nem szabadulhat két negatív teszttel 10 napnál előbb a karanténból. Ő ugyanis bizonyítottan fertőzött személlyel él együtt, míg a külföldről hazatérők nem. Utóbbiak esetében van lehetőség a karantén rövidítésére a negatív mintákkal.

Az operatív törzs eddig 186 oktatási intézménynél döntött úgy, hogy elrendeli a digitális tantervet. Ebből 9 esetben teljes iskolát érint az átállás, a többnél egy-egy osztályt. A jövőben az iskolákról is közölnek majd adatokat.

Az újságírói kérdésekre adott fontosabb válaszok:

  • A járvány aktuális helyzete alapján döntenek arról, lesz-e szigorítás, de Müller Cecília konkrétan arra nem válaszolt, hogy tervezik-e visszahozni az idősek bevásárlási idősávját, amelyről több orgánum is kérdezte.
  • Az eddig elvégzett több mint 600 ezer PCR-vizsgálat zöme térítésmentes volt. Azoknak kell fizetniük, akik külföldről térnek haza, és hamarabb szeretnének szabadulni a karanténból vagy kíváncsiak, fertőzöttek-e. A hatósági ár azt jelenti, hogy 19 500 forintnál többet nem kérhetnek a szolgáltatók, és egyéb költségekre hivatkozva sem kérhetnek pluszpénzt.
  • Folyamatosan frissül az eljárásrend arra vonatkozóan, mikor rendel el a háziorvos PCR-tesztet, de ez mindig az orvos egyéni döntése.

Még több cikk a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top