nlc.hu
Aktuális

10 napra csökken a karantén Magyarországon

Koronavírus: 14-ről 10 napra rövidül a kötelező karantén Magyarországon

Hétfőtől az eddigi 14 nap helyett csak 10 napra kell karanténba vonulnia annak, aki kockázatos országból érkezik Magyarországra.
Hatósági házi karantén

Az már ismert, hogy jövő hétfőtől, azaz szeptember 21-től szigorodnak a maszkviselés szabályai Magyarországon: egyebek mellett maszkot kell viselni a moziban, színházban, és este 11 után nem tarthatnak nyitva a szórakozóhelyek. Az erről szóló kormányrendelet tegnap jelent meg, és van benne egy olyan fontos változás is, amit eddig nem vertek nagy dobra. 

A Turizmus.com szúrta ki, hogy módosították a Magyarországra történő beutazási szabályokat. Eddig, aki kockázatos országból érkezett hazánkba – mindegy, hogy magyar vagy külföldi – 14 napra kötelező házi karanténba kellett vonulnia. A módosítással viszont a

a kötelező karantén időtartama 10 napra csökken hétfőtől, de csak akkor, ha nem merül fel a fertőzés gyanúja.

Egész pontosan így szól a módosított rendelet vonatkozó része: „Akinél az egészségügyi vizsgálat során a fertőzés gyanúja nem merül fel, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.”

A változás azzal függ össze, hogy az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei megállapodtak abban, hogy a 14 napos kötelező karantént 10 napra csökkentik. 

A karantén alóli mentesítés szabályai nem változtak, negatív teszttel lehet hamarabb szabadulni. Egyetlen újdonság, hogy akinél nem a háziorvos kéri a szűrést, hanem saját döntése alapján szeretne tesztet csináltatni, attól legfeljebb 19 500 forintot kérhetnek el, miután hatósági árassá vált a PCR-teszt.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)

További infók a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top