Aktuális

Müller Cecília a szabályok szigorú betartására szólított fel

Nem a mindennaépi élet korlátozása a cél, de az eddigi szabályokat szigorúbban be kell tartani.

A koronavírus második hulláma miatt szeptember 21-től új szabályokat vezet be a kormány, ezek között szerepel az is, hogy a 6 évnél idősebbek számára kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, bevásárlóközpontokban, színházi előadásokon, koncerteken, mozikban, múzeumokban, levéltárakban, a postán, a közigazgatási szervek ügyfélszolgálatán, illetve az egészségügyi intézményekben – írja a 24.hu

A tömegközlekedési eszközökről a jövőben – pótdíjazás mellett – leszállítják azokat, akik nem tesznek eleget a maszkviselési kötelezettségnek, ráadásul akár rendőri intézkedést is kezdeményezhetnek velük szemben, közérdekű üzem működésének megzavarása miatt. 

Ezzel kapcsolatban pénteken adott interjút az MTI-nek Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki elmondta, az új rendelkezésekkel nem a mindennapi élet korlátozása a cél, de az eddigi szabályokat szigorúbban véve kell élnünk. 

Müller Cecília a szabályok szigorú betartására szólított fel

Müller Cecília országos tisztifőorvo egy jótékonysági véradáson (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A szakember hozzátette, az új rendelkezések értelmében a sál, kendő viselése már nem lesz elegendő, szabályos maszkra van szükség. Müller Cecília szerint a szabályok be nem tartását szankcionálhatják az üzemeltetők, akik akár rendőri segítséget is kérhetnek a rendelkezés betartatása érdekében. Hétfőtől a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetik a maszkviselést. 

Müller Cecília azt is elmondta, hogy hétfőtől hatósági áras lesz az úgynevezett PCR-teszt, amellyel kimutatható a koronavírus-fertőzés. A tesztekért egyetlen egészségügyi szolgáltató sem kérhet 19 500 forintnál magasabb összeget. 

A korlátozások értelmében hétfőtől a szórakozó-, és vendéglátóhelyek csak 23 óriáig lehetnek nyitva, illetve továbbra sem tartható meg egyetlen, 500 főnél nagyobb rendezvény sem. Október 1-től az isoklákban, óvodákban és szakképző intézményekben is bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést. 

További cikkeink a koronavírus témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top