Egészség

Sztárallűrökkel tért vissza az Operatív Törzs – Kritikánk az évadnyitóról

Már-már a Guns’n Roses-os Axl Rose-ra emlékeztető sztárallűröket növesztettek maguknak az Operatív Törzs tagjai, akik a második évad évadnyitóját egyórás késéssel kezdték meg – alaposan megvárakoztatva a rajongókat.

A Magyarország Kormánya csatorna jelenleg ugyan egész jó nézettséget hoz Gulyás Gergely heti Kormányinfóival, a csatorna legnagyobb sztárja, Orbán Viktor miniszterelnök pedig időről időre kiemelkedő nézettséget produkál, de sajnos az Operatív Törzs első évadának befejezése óta híján voltak a jó napi sorozatoknak, nem volt miért nap mint nap odakapcsolnunk. Tény, hogy az Operatív Törzs az első évad végére kissé ellaposodott, de ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna még benne kakaó: egy jobb írógárdával, egy pörgősebb cselekménnyel itt még csodákat lehetett tenni, hiszen a szereplőket megszerették a magyarok, és mielőtt Müller Cecília megkapná a maga jól megérdemelt spin-offját, még le kellett tenni az asztalra egy második évadot, ami már az első epizóddal megmutatta, hogy itt bizony vérprofi stáb dolgozik azon, hogy mind a tíz körmünket lerágjuk a részeket nézve.

Részlet az Operatív Törzs második évadának első epizódjából

Részlet az Operatív Törzs második évadának első epizódjából

Nagyobb, drágább, látványosabb

Bár az Operatív Törzs széria ízig-vérig magyar fejlesztésű, azt nem mondhatjuk, hogy ne tanultak volna Hollywoodtól. Azt például mindenképp sikerült eltanulni az amerikaiaktól, hogy a folytatásban növelni kell a tétet, mondjuk úgy: 19-re kell lapot húzni. Ahogy a Jurassic Park-filmekben részről részre egyre több és/vagy nagyobb őslények támadtak a hősökre, így a második évadban az Operatív Törzs tagjainak is egy sokkal nagyobb és sokkal elterjedtebb vírussal kell megküzdeniük, hiszen egész másképpen hat, ha a napi fertőzöttek száma tízes nagyságrendről áthelyeződik a több százas, adott esetben az évadcsúcsoknál pedig akár az ezres nagyságrendbe.

Míg az első évadban hőseink egy majdhogynem láthatatlan ellenséggel küzdöttek, ami időnként egy-egy gócpontban megmutatta magát, a folytatásban már mindenütt jelen van, bárki találkozhat vele, és ez teszi sokkal veszélyesebbé. Míg az amerikaiak szuperhősökkel küzdenek meg a nemzetre leselkedő veszélyekkel, addig nekünk, magyaroknak itt az Operatív Törzs, akik ugyanazzal az elszántsággal folytatják, ahol az első évad végén abbahagyták. Nem Stallone-féle Rambók ők, hanem Bruce Willis-féle John McClane-ek, akik nem akarnak hőssé válni, de úgy hozza a sors, hogy mégis hősök lesznek.

A Trónok harcától is tanultak

Az Operatív Törzs showrunnere Trónok harca-rajongó lehet, ugyanis az évadnyitó epizód pont úgy épült fel, mint ahogy azt a kardos-sárkányos sorozatnál volt szokás. A westerosi kalandoknál a második évadtól kezdve az volt a recept, hogy az évadnyitókban szinte sosem történt semmi, mármint azon kívül, hogy kicsit felelevenítették a nézőknek, mi történt az előző évadban, és nagyjából felvázolták, milyen irány várható a folytatásban. Vagyis az évadnyitó inkább egy hosszúra nyúlt ízelítője az új évadnak, ahol várhatóan abból adódnak majd az izgalmak, hogy egyre elképesztőbb fertőzöttségi mutatókat fogunk hallani Müller Cecília szájából, valamint beszámolnak majd azokról a gazokról is, akik nem voltak hajlandók maszkot húzni, ezért a hatóság kegyetlen pénzbüntetéssel sújtott le rájuk.

A jól bevált, semleges, kék háttéren nem változtattak, és egyelőre nem világos, hogy azért, mert ez az első évadnál olyan jól működött, vagy egyszerűen az van, hogy a második évad nem túl acélos költségvetésből gazdálkodik. Reméljük, az előbbiről van szó, hiszen a nagy büdzsére szükség van, mert az Operatív Törzs epizódjainak egy csomó látványos és drága amerikai sorozattal kell majd felvennie nap mint nap a küzdelmet. A látványfrissítés kimerült az elhíresült „kaspók” lecserélésében, ez viszont majdnem annyira durva húzás, mintha a Trónok harcából annak idején eltüntették volna az ikonikus vastrónt.

Müller Cecília, az Operatív Törzs sztárja

Müller Cecília, az Operatív Törzs sztárja

Romantikus szál és újságírók

Az évadnyitó után még nem világos, hogy az új évadot is teljes mértékben a sorozat sztárjaira, Lakatos Tibor ezredesre, Gál Kristóf ORFK szóvivő és Müller Cecília országos tisztifőorvosra építik majd, vagy lesznek esetleg új szereplők is. Az elején mindenesetre elég volt őket viszontlátni, és új szereplők nélkül is adódik a kérdés, mi lesz majd a romantikus szállal, és ebben az elfojtott érzelmekkel teli szerelmi háromszögben végül kit választ majd Nyunyóka néni, az ország kedvence. Bár Gál Kristóf beharangozója szerint az új évad is teljes mértékben online sajtótájékoztatókra épül, szerintem jó ötlet lenne valódi újságírók előtt, valódi kérdésekkel növelni az epizódok feszültségét: biztos sok izgalmas helyzet adódna abból, ha hőseink néha igazi kérdésekkel találkoznának. Ezt leszámítva azonban elmondhatjuk, hogy az Operatív Törzs második évada méltó folytatása az előzményeknek, és nem hiába lett az egyik legkedveltebb magyar sorozat a tavasz folyamán. Az egyetlen, amitől fáj kicsit a szívünk, hogy sajnos a Netflix mintájára nem teszik fel a teljes évadot egyben a netre, hogy egyben ledarálhassuk az egészet, és gyorsan túlessünk rajta.

Olvasd el a legfrissebb híreket a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top