nlc.hu
Aktuális

Gál Kristóf interjú

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője: „Meselemezt azért nem fogunk kiadni”

Színészből lett nyomozó, majd az ORFK szóvivője Gál Kristóf. Az elmúlt három hónapban, minden egyes nap pontban 11-kor bekopogtatott hozzánk az operatív törzs tájékoztatóján. Vele beszélgettünk.

Az irodájában ülök le beszélgetni Gál Kristóf ORFK szóvivővel.  A hivatalos papírok és a családi fotók mellett a falon három jól ismert kép lóg. Az egyik az operatív törzs kifestő, a másik a virágládás mém, a harmadik pedig egy tojástartós alkotás. Azonnal arról kérdezem, hogy melyik a kedvence. „A kaspós vicces, mert tényleg annak nézett ki a pulpitus, mégis a színező volt a kedvencem, mivel kreatív, intelligens poén. Abban nemcsak a kaspós mém volt benne, hanem a helyzetre is reflektált: hogy be vagyunk zárva, nincs nagyon mit csinálni, hát színezzünk!  Ezért is éreztem azt, hogy erre élőben szeretnék reagálni.”

Közvetlen viselkedése miatt sokak kedvence lett a szóvivő. Gál úgy véli, hogy az egyenruha és a hivatalos nyelvezet miatt ráragasztják a rendőrökre azt a sztereotípiát, hogy karót-nyeltek. „Nyomozóként nagyon fontos része volt a munkámnak, hogy empatikus legyek, és hogy a kommunikációm feloldja a velem szemben ülő ember esetleges görcseit. Nem tehettem meg, hogy poénkodjak, a vicc nem illett a helyzet komolyságához. Szóvivőként, a rendőrség arcaként viszont az a feladatom, hogy érthetően közöljem a dolgokat, és ha a lehetőség engedi, akkor megengedhető annyi humor, ami nem gyengíti, sokkal inkább erősíti a szervezetet.”

Szelfi a közös nyelv

Érthetőség, emberség, közvetlenség? Talán mindegy is, hogy minek nevezzük, a lényeg, hogy nagyon tudatosan kezdett el különböző kommunikációs platformokat használni a rendőrség annak érdekében, hogy mindenkit megszólítson, és hogy a velük kapcsolatos előítéletek megszűnjenek. „Van egy generáció, amelynek a tagjai csak az Instagramon, a YouTube-on, a Twitteren és a Facebookon vannak jelen. Szándékosan vagyunk mi is fent felsorolt a platformokon, ezzel is bontjuk a falakat.  Pont a kijárási korlátozás idején számoltak be arról a kollégáim, hogy az idősektől a fiatalokig mindenki pozitívan vette a rendőri jelenlétet. Oda mertek menni hozzájuk, tanácsot, útbaigazítást kértek. Manapság szerintem kevésbé ugrik görcsbe az emberek gyomra, ha rendőrt látnak. Új rendőrviccek sem születnek: már régóta csak érettségivel lehet rendőrnek állni, a képzéseink során pedig komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy bármilyen helyzetbe is kerülnek a kollégáink, az állampolgárokkal emberként, tisztelettel kommunikáljanak – magyarázza a szóvivő, akit az sem hoz már zavarba, ha olykor-olykor megállítják a fiatalok az utcán, és felkérik egy közös szelfire. –Nekik ez a nyelvük, ez egy pozitív visszajelzés a részükről.”  De, hogy ez azt is jelenti, hogy egyre népszerűbb karrierlehetőségnek látják a fiatalok a rendőrséget, arról Gál szerint őket kell megkérdezni. 

Gál Kristóf elmondta, mire készülnek

Gál Kristóf rendőr alezredes, az ORFK szóvivője, Lakatos Tibor ezredes, Kiss Róbert rendőr alezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatója után 2020. június 17-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

„Amit látunk, hogy az idén szeptemberben induló új, rendőrjárőr képzésre annyian jelentkeztek, mint a tavalyiakra összesen. A tíz hónapos képzésre ráadásul azok is jelentkezhetnek, akik már valamilyen hivatásban dolgoznak, és nem tehetik meg, hogy azt feladják, és az egzisztenciájukat elveszítve újra beüljenek az iskolapadba. A képzés első két hónapjában ugyanis munkavállalóként alkalmazzák a hallgatókat, ezt követően pedig próbaidős őrmesterként kapnak fizetést. Ez azt segíti, hogy egy meglévő foglalkozásból is lehessen váltani a rendőri hivatásra.”

Segítségre volt a hit

A váltásról a lehető legjobb ember mesél, hiszen Gál Kristóf a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett, majd évekig játszott Egerben, amikor egyszer csak úgy döntött, hogy ennyi elég volt, maga mögött hagyja a színpadot. Gál vallásos nevelést kapott, azt mondja akkor is a hithez fordult segítségért, amikor hezitált a két szakma között. „Mielőtt döntést hoztam, a lelki vezetőmmel, lelki atyámmal beszéltem át a helyzetet. Ebben a kérdésben fontos volt a hit, és amit abból tudtam meríteni. Amikor pedig gyilkossági nyomozóként dolgoztam, és úgy mentünk ki, hogy a helyszínen ott volt a holttest, akkor magamban elmondtam egy imát érte. A munkámat ez nem hátráltatta, de a kegyeletet megadta.”

Gál Kristóf a Jurányi inkubátorházban

Gál Kristóf az életét feldolgozó, az AlkalMáté Trupp Gál Kristóf című darabjának próbáján a budapesti Jurányi inkubátorházban (Fotó: MTI Fotó: Kallos Bea)

Hogy miért pont rendőr lett a gyerekként szavalóversenyeken induló színészből, az talán a nyomozás szépségéhez vezethető vissza. „Valamit kideríteni, valaminek utánajárni és összerakni a kirakóst… vonzó feladat, ami engem nagyon is foglalkoztatott. Szóvivőként néha hiányzik a nyomozói munka, főleg, ha különböző jelentéseket olvasok, de már nem tehetem meg, hogy részt vegyek például a kihallgatásokon, vagy házkutatásokra menjek. A kommunikáció ma már (a közösségi média miatt is) ad annyi feladatot, hogy ahhoz teljes értékű munkatárs kell. Nem tehetem meg, hogy szervezünk egy sajtótájékoztatót, de egy forró nyom miatt nem megyek el rá.”

Belföldi nyaralást terveznek

A rendőrség sajtóosztálya pedig ontja magából a kreatív megjelenéseket. Kezdésnek ott volt a Kenderesi Tamással közös videó, majd Gál Kristóf elszavalta a Belga együttes „Rendőrmunka” című számát, aztán BRFK munkatársaihoz csatlakozva mesét olvasott a YouTube-on. „Most, hogy a járványhelyzet csillapodott, újra beindulhat a kreatív ötletelés. Meselemezt nem adunk ki, de tervben van még néhány izgalmas dolog.”

Nyár van, szóba kerül a vakáció is, a szóvivő a családjával megy szabadságra. „Tavaly a feleségemmel Bosznia-Hercegovinában jártunk. Nagyon beszipkázott az ország. Sokféle vallás, sokféle ember egy anno háborútól sújtott, újraépülő térségben. Azt terveztük, hogy idén visszamegyünk a gyerekekkel, és megmutatjuk nekik is, de a járványhelyzet miatt belföldön maradunk, és a Balatonra megyünk. A családi nyaraláson kívül, minden évben elmegyünk kettesben a fiammal egy néhány napos kirándulásra. Ilyenkor hátizsákot veszünk, és sátorban alszunk. Ezekbe a napokba kell, hogy kerüljön valamennyi kultúra, valamennyi kirándulás, és persze strandolás. A fiammal idén a Vértesbe készülök.”

Olvass még az operatív törzs tagjairól:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top