Egészség

Sikeresen tesztelték a mentők számára fejlesztett rakétaruhát

Az eszköz segíthet eljutni a mentőegységeknek a nehezen elérhető helyekre.

Sikeresen tesztelték a világ első, mentők számára kifejlesztett rakétaruháját (jetpack) a brit Lake District nemzeti parkban. A keddi bejelentés szerint a rakétaruhával az életmentők nehezen megközelíthető balesetek helyszínére juthatnak el gyorsan.

Az 1050 lóerős rakétaruha kipróbálásában az észak-angliai légi mentőszolgáltatást biztosító Great North Air Ambulance Service (GNAAS) működött közre. Az eszközt Richard Browing, a technológiát kifejlesztő Gravity Industries alapítója próbálta ki: 90 másodperc alatt felrepült a völgy aljából a tetejére, ahol a szimulált baleset történt, míg gyalogosan 25 percig tartott az út a mentőknek.

Sikeresen tesztelték a légimentésre használható jetpack rakétaruhát

Richard Browning teszteli a mentésre tervezett jetpack-et, azaz rakétaruhát (Fotó: AFP/GNAAS)

A videóra vett kísérleten látható, hogy Browning sisakban, védőszemüvegben, piros repülősruhában, a hátára és karjaira erősített fúvókákkal száll fel a földről és repül a sziklás felszín fölött.

Andy Mawson, a GNAAS igazgatója szerint „bámulatos” volt a bemutató. Mint hozzátette, ez a technológia lehetővé teszi, hogy sokkal gyorsabban elérjék a pácienseket, mint korábban. Sok esetben ez javíthat a páciens esélyein, könnyíthet a szenvedésén, megmentheti az életét – hangsúlyozta.

A légi mentőszolgálat közleménye szerint a következő lépésként kidolgozzák a fejlesztővel való együttműködést.

Browning elmondta, csodálatosnak tartja, hogy a rakétaruhát mentésre próbálhatta ki. „Még csak karcolgatjuk a felszínét, hogy mi mindenre lehet felhasználni ezt a technológiát, de a mentés az egyik olyan terület, amelyet a Gravity Industries aktívan támogat” – magyarázta a cég alapítója.

A különleges rakétaruha maximális sebessége 51 kilométer óránként, a legnagyobb magasság pedig, amelyet elérhet, 3658 méter.

További cikkeink a technológia világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top