Életmód

Milliókért adhatod bérbe az arcodat

Akár egy lakás árát is megkeresheti, aki hajlandó pénzzé tenni az arcvonásait – csak aztán nehogy megijedjen a végeredménytől!

Mit szólnál, ha azt mondanánk, kapsz negyvenmillió forintot, amiért cserébe nem kell mást tenned, mint engedni, hogy az arcodat különleges humanoid robotok vegyék kölcsön?

Az IFLScience értesülései szerint éppen ezt ajánlja ugyanis egy vállalat, amely egyelőre nem szeretné felfedni a kilétét. Egészen konkrétan 128 ezer dollárt (vagy százezer fontot) ajánlanak azoknak, akiket „kedves és barátságos” arccal áldott meg a sors. Ez testvérek között is szűk 38 millió forintnak felel meg.

A pénzért cserébe a cég a jelentkezők arcával speciális, idősek gondozását ellátó robotokat látna el, hogy a páciensek könnyebben el tudják fogadni a gépek jelenlétét. A projekten már öt éve dolgoznak, az első barátságos robotok pedig jövőre jelenhetnek meg a piacon. A vállalkozás annyit még elárult, hogy a robotokból világszerte több ezerféle változatot terveznek létrehozni.

A jelentkezők átadják az arcuk felhasználási jogait a nevét titkoló vállalkozásnak (Fotó: iStock)

AZ IFLScience ugyan nem tudta kideríteni, hogy mi a cég neve, eljutottak viszont a londoni Geomiq-hoz, amely a technológiai háttér fejlesztésén dolgozik. Azt azonban egyelőre ők sem árulhatták el, hogy pontosan mire bólint rá, aki a komoly összegért hajlandó áruba bocsátani az arcára vonatkozó szerzői jogokat.

Többen gyanakvással közelítenek a kétségkívül vonzó ajánlathoz. Volt, aki például felvetette, hogy a projektben használhatnának olyan neurális hálózatokat, amelyek a semmiből képesek teljesen valósághű arcokat létrehozni – mi is írtunk már arról a weboldalról, ahol bárki létrehozhat nem létező embereket ábrázoló, valósághű fotókat.

A „barátságos és kedves” arcokat időseket ápoló robotok kapják majd meg (Fotó: iStock)

„Nem hallottak ezek még a generatív ellenséges hálózatokról? – kérdezte egy Twitter-felhasználó az egymás ellen dolgozó neurális hálózatokra, a Generative Adversarial Networkökre (GAN) utalva. – Már most is több százezer valósághű, de nem létező arcból lehet válogatni.”

„Miért nem hoznak létre egy nem létező arcot? – így egy másik twitterező. – Annyira szükségtelennek érzem, hogy egy olyan arcot használjanak, ami valódi, élő emberhez tartozik.”

Tény, hogy egészen pontosan nem derül ki, mit jelent az arcunk bérbeadása, ám a téma már korábban is felmerült, amikor Hollywoodban azért kezdtek aggódni, hogy a számítógépes grafika fejlődésével előbb-utóbb elérkezhet a pont, amikor rég elhunyt sztárok jelenhetnek meg új filmekben, illetve amikor egy-egy ismert színész arcát a tudta és engedélye nélkül használhatják majd fel.

Hasonlóra volt már példa, 2005-ben ugyanis a Ford egy reklámban az 1980-ban elhunyt Steve McQueent szerepeltette, igaz, akkor még főleg ügyes vágásokat használtak. A Zsivány Egyes című Star Wars-filmben azonban már számítógépes grafikával keltették életre az első rész óta elhunyt Peter Cushingot, illetve a fiatal Carrie Fishert is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top