nlc.hu
Egészség

Favipiravir koronavírus-gyógyszer a Korányiban

Magyar fejlesztésű koronavírus-gyógyszert tesztelnek a Korányiban

A favipiravir hatóanyagú koronavírus-gyógyszer klinikai vizsgálatában a Korányi kórház is részt vesz.
Koronavírus Korányi kórház

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is részt vesz a hazai fejlesztésű favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatában – közölte az intézmény megbízott főigazgatója szombaton a kórház MTI-hez eljuttatott videójában.

Bogos Krisztina hangsúlyozta: számos kérdésre vár választ a vizsgálat, többek közt arra, hogy mennyire hatásos a szer a koronavírus-fertőzötteknél, milyen biztonsággal adható, és arra is, hogy a fertőzés mely szakaszában alkalmazzák a kezelést.

Takács Gábor, a kórház osztályvezető főgyógyszerésze a favipiravirt a legújabb ígéretes lehetőségnek nevezte a koronavírus kezelésében. Elmondta: a gyógyszer nem teljesen ismeretlen, ugyanis Japánban és Kínában más indikációban influenza kezelésére már használták. A legújabb adatok szerint azonban a koronavírus kezelésében is hatékony.

Takács Gábor szerint egy klinikai vizsgálat hónapokig tart, komoly módszertan szerint történik és biostatisztikai kiértékelés történik a végén. Mivel a vizsgálat nemrég indult, még több hónap, mire elmondható az, hogy a favipiravir valóban hatékony. Mindenesetre az eredmények eddig más klinikai vizsgálatok és adatok alapján rendkívül biztatóak.

A kórházban a koronavírus-ellátás mellett a rehabilitációs tevékenységet is folytatják.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly)

Még több cikk a koronavírus elleni gyógyszerekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top