Egészség

Koronavírus elleni gyógyszert kaptunk, száz magyar betegen tesztelik

Magyarország az elsők között tesztelheti a japán Avigan gyógyszert.

Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az elsők között kapott a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszerből, részint koronavírusos betegek kezelésére, részint további klinikai tesztek folytatására”hangzott el Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Facebook-videójában.

koronavirus, ápolónő

Ápoló a Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban, Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Elmondása szerint a világ számos pontján zajlanak kutatások, amelyeknek az a céljuk, hogy a koronavírus elleni gyógyszert megtalálják. A Japánban törzskönyvezett Avigan favipiravir összetevője hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében. Eredetileg nem koronavírusos, hanem influenzás betegekre fejlesztették ki, és rendkívül hatékonynak találták a koronavírus megölésében.

A hazánkba érkezett 12 200 gyógyszerrel – amely a Pécsi Tudományegyetem Kutatási Központjába kerül – 100 magyar beteg gyógyítását kezdik meg ellenőrzött körülmények között, klinikai vizsgálatok keretében, nagy óvatossággal.

(MTI)

 

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top