nlc.hu
Egészség

A koronavírus hosszú távú hatásai

Elhúzódó Covid: 5 hónapig nem érzett ízeket és szagokat a magyar férfi

Egyre több koronavíruson átesett beteg tapasztalja, hogy a fertőzésből kigyógyult ugyan, de egészsége nem ugyanolyan, mint korábban volt.
Koronavírus

Öt hónapig nem érezte az ízeket és a szagokat az a magyar férfi, aki az elsők között esett át Magyarországon a koronavírus-fertőzésen – számolt be az RTL Híradó.

Ádám enyhe tünetekkel vészelte át a fertőzést, április elején nyilvánították hivatalosan is gyógyultnak. Ám a férfi még ma sem érzi magát száz százalékban egészségesnek. Azt mondta, augusztus végén kezdett visszajönni a szaglása és az ízlelése, de még mindig nem ugyanolyan, mint a fertőzés előtt.

A koronavíruson átesett betegek utókövetésével egyre több kutató foglalkozik, és az eredmények alapján sokaknál elhúzódik a Covid-fertőzés. Olyanoknál is, akik nem szorultak kórházi kezelésre.

A jelenséget elhúzódó Covidnak nevezik, amely során az íz- és szagérzékelés elvesztése mellett bénító fáradtság, köhögés, nehézlézgés, izomfájdalom, hallás- és látásproblémák, szívet, tüdőt és gyomrot érintő károsodások, valamint depresszió, szorongás és zavart gondolkodás jelentkezhet.

A koronavíruson átesett fiatalok is arra panaszkodnak, hogy visszaesett az általános teljesítőképességük. Ennek ennek oka, hogy nemcsak a tüdőt, hanem a szívet, a vesét és az egész szervezet támadhatja a koronavírus.

Még több cikk a koronavírus hosszú távú szövődményeiről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top