nlc.hu
Egészség

Remdesivir

A WHO szerint hatástalan a remdesivir. Ezzel a gyógyszerrel is kezelik a Semmelweis Egyetemen a koronás betegeket – frissítve az Egyetem közleményével

A WHO tette közzé múlt héten, hogy a remdesivirnek nincs igazán szignifikáns hatása a koronavírus kezelésében. Az egyetem egy másik kutatás eredményei alapján jár el.

Hét koronavírusos beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen. A hatóanyag amerikai változatát pedig augusztus eleje óta használják, azzal 15 embert kezeltek – írja a 444.hu. Csakhogy egy 11 ezer alanyon végzett kutatás bizonyította, hogy a gyógyszernek nincs igazán szignifikáns hatása, ettől nem halnak bele kevesebben a fertőzésbe és nem épülnek fel gyorsabban a betegek – állítja a WHO. 

Remdesivir a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetemen is bevetették a magyar koronavírus-gyógyszert, eddig ennyi beteg kapott belőle (Fotó: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila)

Az egyetem a Telex kérdésére egy másik, a New England Journalban két hete megjelent tanulmányra hivatkozott. Ebben 1062 embert vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a remdesivirrel kezelt betegek gyorsabban meggyógyultak azoknál, akik placebót kaptak, és a halálozási arány is alacsonyabb volt. 

A Richter által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A 75 éves, súlyos állapotú nő aznap érkezett az intézmény Covid-19 betegeket ellátó osztályára.

UPDATE: A Semmelweis Egyetem közleménye:

A magyar betegek szempontjából kiemelkedően fontos a remdesivir használata. Ahogy arról két hete az orvostudományi terület legrangosabb szaklapja, a New England Journal írt, azok a páciensek, akik ezt a hatóanyagot kapták, rövidebb idő alatt gyógyultak meg és hamarabb elhagyhatták a kórházat, köztük a halálozási arány is kisebb volt, mint azok körében, akiknél nem alkalmazták a remdesivir tartalmú készítményt. A WHO kiadott tanulmánya egy un. retrospektrív vizsgálat preprintje, amit utólagos adatelemzést közlő el nem bírált kéziratnak, vagy elő-publikációnak lehet fordítani. Mindez azt jelenti, hogy ez a kézirat jelenleg még nem esett át a szokásos szigorú lektoráláson, ami minden esetben megelőzi a végső tudományos publikációkat.

Mi a helyzet az oltóanyaggal?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top