nlc.hu
Mindennapok

Magyar koronavírus-gyógyszer a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetemen is bevetették a magyar koronavírus-gyógyszert, eddig ennyi beteg kapott belőle

A remdesivir hatóanyagú koronavírus-gyógyszert már korábban is alkalmazták, de múlt hét óta zajlik a magyar fejlesztésű változatának klinikai tesztelése.
Remdesivir a Semmelweis Egyetemen

Eddig 7 Covid-19 beteg kapta meg a magyar gyártású koronavírus elleni szert, a remdesivirt a Semmelweis Egyetemen – közölte az intézmény.

A Richter által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A 75 éves, súlyos állapotú nő aznap érkezett az intézmény Covid-19 betegeket ellátó osztályára – mondta dr. Müller Veronika, a klinika igazgatója.

A magyar koronavírus-gyógyszer klinikai vizsgálata a múlt hét elején kezdődött meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz. A Semmelweis egyetem három klinikáján folyik a tesztelés, de a remdesivir hatóanyag amerikai változatát már augusztus eleje óta alkalmazzák a súlyos állapotú betegeknél. Azóta 15 pácienst kezeltek ezzel a szerrel.

A lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának része továbbá a dexametazon adagolása, valamint a gyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből készült szérum, utóbbit eddig 57 beteg kapta.

(Kiemelt kép: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila)

Még több infó a remdesivirről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top