nlc.hu
Egészség

Száraz bőr oka

Az orvos figyelmeztet: ezek is okozhatják a bőr szárazságát!

Nemcsak a téli hideg vagy a dehidratáció vezethet bőrszárazsághoz. A probléma ennél lehet sokkal összetettebb is.

A bőr a testünk elsődleges védelmi vonala, ami ezt a védelmi funkciót csak megfelelő hidratáltság mellett tudja ellátni, tehát ha felborul az egyensúly, azt rögtön helyre kell billenteni. A bőrszárazság rendszerint a külső lipidrétegek csökkenésével függ össze, ami felgyorsítja a bőr vízvesztési folyamatait, ezáltal annak kiszáradásához vezethet, ami ettől jobban irritálódik, könnyebben jelennek meg rajta allergiás reakciók, gyulladások, ekcémák, sőt bakteriális vagy gombás fertőzések is.

Ez állhat a száraz bőr hátterében.

A száraz bőr komoly betegséget is jelezhet. (Fotó: Getty/Sasha_Suzi)

A bőrszárazság hátterében számtalan tényező állhat, ezáltal a genetikától kezdve, a környezeti hatásokig bezárólag bármi.

A bőr kiszáradása gyakori probléma, különösen a téli időszakban gyakori probléma, amikor a hideg időjárás és a levegő szárazsága miatt a bőr felső rétege, az epidermisz nem képes elegendő nedvességet magába szívni, emiatt felülete megkeményedik, berepedezik, hámlik és érdessé válik. Nemcsak a téli hideg levegő vagy hűvös, szeles idő idézheti elő a kellemetlen tüneteket, bőrszárazsághoz vezethet a túlzásba vitt fürdés, hosszan tartó napozás, a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a keményebb szappanok használata, az öregedés folyamata, egyes vitaminoknak és ásványi anyagok hiánya is.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a bőrszárazság hátterében valamilyen betegség vagy elváltozás áll, ezáltal a probléma maga egy nagyon fontos tünet lehet!

„Ha a probléma gyerek-, vagy akár már csecsemőkorban jelentkezik, akkor általában a bőr úgynevezett barrier funkciójának károsodása állhat a háttérben. Amennyiben a tartós bőrszárazság felnőttkorban jelenik meg, és a hidratáló krémek sem enyhítik a tüneteket, akkor mindenképp forduljunk bőrgyógyász szakemberhez. A bőrszárazság többek között a pajzsmirigy alulműködésének is lehet az egyik tünete, illetve a cukorbetegség egyik korai jele, amit csillapíthatatlan viszketés kísér” – mondta dr. Báthori Zsuzsanna, gyerekorvos.

Mit tehetünk a száraz bőr ellen?

A kiszáradt bőr gyógyításának legegyszerűbb és legcélravezetőbb módja a hidratáló készítmények, testápolók használata, melyekkel bedörzsölve egyszerűen visszaadhatjuk bőrünknek elvesztett puhaságát.

Ezek a krémek három fő hatóanyagból állnak:

  • bőrnedvesítők, ezek közé tartoznak a ceramidok, a glicerin, a szorbit, a hialuronsav, illetve a lecitin, melyek magukhoz vonzzák a nedvességet.
  • a vazelin, a lanolin és a különböző ásványi olajok, melyek lezárják a felszívott nedveket.
  • bőrpuhítók, mint a linolsav vagy a laurinsav pedig kitöltik a bőrsejtek közötti teret, ezáltal kisimítják bőrünk felszínét.

Néhány hasznos tipp, mellyel megelőzhető a bőr kiszáradása:

  • Télen használjunk párásítót. Egy 60 százalékos páratartalomra állított légnedvesítő nem csupán a szobában teremt jobb levegőt, de a bőr külső rétegének is segít újranedvesíteni magát.
  • Ne zuhanyozzunk vagy fürödjünk többet napi 5-10 percnél. Ha ennél többet áztatjuk magunkat, a bőr olajos rétege elveszíti nedvességét.
  • Szappan helyett hidratáló tusfürdőt használjunk. Kerüljük a dezodorszappant, az illatosított, illetve alkoholtartalmú szappanokat, melyek szintén eltüntethetik a természetes olajokat bőrből.
  • Fürdés vagy kézmosás után rögtön használjunk hidratáló krémet, testápolót. Így rögtön és gyorsan megtarthatjuk bőrben a felszívott nedvességet.
  • Ne viseljünk gyapjúból vagy egyéb olyan anyagból készült ruhákat, melyek irritálhatják a bőrünk.

A kiszáradt bőr nem tartozik a súlyosabb egészségügyi problémák közé, de ha nem kezeljük időben, komolyabb gondokhoz, például ekcémához vagy – ha a szárazság okozta repedések már a bőrfelszín alatti kapillárisokig mélyednek – vérzéshez is vezetnek. Egyéb esetekben bakteriális fertőzés is felléphet, melyet antibiotikumokkal tudunk kezelni. Ha otthoni praktikáink nem válnak be, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitó kép: getty/Mike Kemp)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top