Egészség

A szakértő szerint a kínai és orosz koronavírus-vakcina is lehet jó, mégis van miért aggódni

Kemenesi Gábor virológus szerint Kínában és Oroszországban is kiváló szakemberek dolgoznak a vakcinán, így lehet jó a végeredmény, de félő, hogy a politikai nyomás rossz hatással lehet a munkájukra.

Kemenesi Gábor virológus a Facebookon osztotta meg gondolatait a kínai és orosz fejlesztésű koronavírus-vakcinákról. A szakember úgy látja, nem kizárt, hogy ezek a vakcinák is hatásosak és jók lesznek, mégis problémát jelent a transzparencia, az átláthatóság hiánya, valamint az, hogy a politikai nyomás új, kevésbé biztonságos utakra vezetheti a fejlesztőket. A jelenséget Kemenesi vakcina-nacionalizmusnak nevezi – írja a hvg.

Vakcinabeadás. Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

Vakcinabeadás. Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A szakember hozzáteszi, hogy az orosz vakcina kapcsán gondot jelent az is, hogy már a gyártó által szolgáltatott adatok sem megbízhatók.

Az a tény továbbá, hogy a nemzetközileg elfogadott eljárásoknak megfelelően nem várták meg a klinikai 3-as fázis befejezését és annak értékelését, a vakcinajelölt engedélyezését, további rendkívüli kockázatokat rejt magában.

Ezek hiányában sajnos nem biztosított a szer biztonságosságának és hatásosságának a megfelelő mérése. Ha a vakcina ezek után problémákat okoz, az megrendítheti a világ vakcinákba vetett bizalmát, ami könnyen katasztrófához vezethet.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top