Egészség

Hamarabb kiengedhetik a kórházból a koronavírusos betegeket

Azért teszik ezt, hogy legyen elég hely. A fertőzést megkapó egészségügyi dolgozók pedig gyorsabban visszatérhetnek a munkába.

Új eljárásrend lépett életbe az egészségügyben november 7-től, ami lehetővé teszi a még nem teljesen gyógyult koronavírusos betegek hazaengedését – derült ki a Telex birtokába került dokumentumból.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ által frissített protokoll még nem jelent meg az NNK honlapján, a kórházak már megkapták. Az országos tiszti főorvos által kiadott, és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter által ellenjegyzett ajánlás az alábbiakat tartalmazza:

  • A koronavírusos beteg hazaengedhető, ha meggyógyult (tünetmentessé vált), 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek vagy javultak, és a röntgen a tüdőgyulladás egyértelmű javulását mutatja, vagy nem mutat kóros eltérést.
  • Ha a hazabocsátás a tünetek kezdetétől számított 10 napon belül történik, akkor a betegnek még a tizedik napig otthoni karanténban kell lennie.
  • Hazaengedhető az a beteg is, akinél egy antigén gyorsteszt negatív eredményt mutat.
  • A koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozó akkor állhat újra munkába, ha klinikailag gyógyult vagy fertőzése tünetmentesen zajlott le, és egy negatív antigén gyorsteszteredménye van.

Nem változtak viszont a szabályok az otthonukban vagy szociális intézményekben elkülönített betegekre. 

Vírushelyzettel kapcsolatos aktualitások:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top