nlc.hu
Egészség

Helyes fogmosás gyerekeknél

Gyerek a fogorvosnál: tévedés, hogy a tejfogakat nem kell kezelni

Az ingyenes fogorvosi ellátás nem mindig jó, a magán nem olcsó, „kovidos” időkben nem is egyszerű hozzájutni. Nem csoda, hogy a szülők legyintenek, ha tejfogakról van szó. De elintézhetjük ezek szuvasodását azzal, hogy „úgyis kiesik”?

A hároméves Márk ül épp a kezelőben, még ajándékot is kap, annyira ügyesen vigyázott a fogaira, pedig – édesanyja szerint – nem kevés édességet fogyaszt. Egyelőre csak ismerkedni és tanácsot kérni jöttek.

–  Próbálom minimalizálni a csokizásokat, de nem vagyok elég erős – vallja be Márk mamája a doktornőnek. – Arra viszont ügyelek, hogy legtöbbször vizet igyon, és ne gyümölcslét, és egyébként egészen ügyesen megmossa a fogát reggel és lefekvés előtt is.

A doktornő persze nem hiszi el ezt csak úgy bemondásra, úgyhogy Márk meg is mutatja. A doktornő pedig egy orángutáni méretű műanyag állkapcson azt, hol kellene kicsit jobban ügyeskednie. A kisfiú ezután kinyitja a száját, hogy „megszámolják” a fogacskáit. Itt így kezdődik az ismerkedés.

Bazsó Fanni dentalhigiénikus mutatja a helyes fogmosást (Fotó: Manó Dental)

Bazsó Fanni dentalhigiénikus mutatja a helyes fogmosást (Fotó: Manó Dental)

Bármit is csinálok a kisgyerek szájában, az akkor lesz eredményes, ha otthon jó szájhigiéniával egészül ki – mondja Dr. Döngölő Flóra, a Manó Dental gyermekfogászati rendelő fogorvosa. –  Anélkül újabb és újabb szuvasodások alakulnak ki, illetve a tömések is mellészuvasodnak. Nagyon fontos, hogy jól menjen a fogápolás, amit már a fogak megjelenése előtt el lehet kezdeni, úgy, hogy egy kis gézlappal áttöröljük a csecsemő ínyét. Ezzel megszabadítjuk az elhalt hámsejtektől, és megszokja a baba, hogy matatnak a szájában. Az első fog megjelenésétől kezd fontossá válni a fogápolás. Akkor még egy ideig lehet a gézlapos módszerrel ügyködni, illetve kapható ujjra húzható fogkefe erre a célra.

Kicsit rá kell segíteni

A doktornő azt mondja, a szülők egy része tájékozott a témában, és viszonylag hamar próbálkozik megmosni a kisgyerek fogát. Sokan azonban rábízzák a gyerekre, hogy kezdjen valamit a feladattal, ami nem nagyon szokott sikerülni.

Az iskola 1-2. osztályáig nem fejlődik ki a kéz motorikája ahhoz, hogy elég jól tudja irányítani a fogkefét – figyelmeztet a doktornő. – Ezért addig mindenképp érdemes szülői felügyelettel fogat mosni. Ha a gyerek nagyon szeretné maga csinálni, tegye, de segítsünk neki, mert a legügyesebb kezű gyerek is hajlamos megfeledkezni a hátsó fogairól.

A doktornő hatéves kortól javasolja időnként olyan lepedékfestő rágótabletták alkalmazását is, amelyek megfestik a lepedéket, így látványosan meg lehet mutatni, hol érdemes jobban odafigyelni. – Emellett számtalan különböző ízű és márkájú fogkrémből lehet választani, az a lényeg, hogy a gyerek szeresse, és hogy legyen benne fluorid, az adott életkornak megfelelő mennyiségben – fűzi hozzá a fogorvos. – Eleinte több kerül a gyomorba, mint a mosdóba, de ez nem probléma. Fogkeféből is van mindenféle – kézi és elektromos, jópofa mintákkal, figurákkal – érdemes, amikor már nagyobb a gyerek, együtt kiválasztani.

Dr. Döngölő Flóra

Dr. Döngölő Flóra

Márk büszkén, fülig érő szájjal sétál ki az ajtón, és ez nincs azért mindig így egy gyermekfogászati rendelőben. A doktornő találkozik nehezebb esetekkel is, főleg amiatt, hogy a szülők sokszor nem a legszerencsésebb módon készítik fel a kisgyereket a fogászati látogatásra. Jutalmat ígérnek „ha ügyes lesz”, és biztosítják, hogy „nem is lesz ám olyan rossz”. A kisgyereknek fogalma sincs, mi vár rá, de ha jutalmat ígérnek érte, akkor tudja, hogy az jót nem jelent.

Nincs „reménytelen eset”

Elég, ha a szülők annyit mondanak, hogy „elmegyünk a doktor nénihez/doktor bácsihoz, hogy megmutassuk, milyen szépek a fogaid, és hogy segítsen a fogmosásban”. A gyerekek borzasztóan kíváncsiak, és erre lehet építeni. Én semmit nem szoktam ráerőltetni a gyerekre, csak ha az azonnali beavatkozás elkerülhetetlen. Ha problémásabb az első találkozás, akkor legfeljebb eljönnek még egyszer.

A gyerekek nemcsak kíváncsiak, hanem sokfélék is. Van, akinek részletesen el kell magyarázni, hogyan működik a gép. A másik annyira izgul, hogy mielőbb túl akar esni mindenen, más ki se nyitja a száját. Ma már léteznek „gyerekbarát” eljárások: az úgynevezett icon kezeléssel fúrás nélkül is be lehet tömni a szuvasodásnak indult maradó fogat. A kislányokat pedig a színes csillámos tömőanyagok tudják elbűvölni – azért az mégis csak más, ha a fogorvosnál az a fő kérdés, hogy nyolc különböző színű tömés közül melyiket válasszuk…

Volt egy kis srác, aki rettegett az érzéstelenítő injekciótól, pedig muszáj lett volna, hogy adjunk neki. Ez végül kilencedszerre sikerült, és akkor sem a fájdalom miatt sírta el magát, hanem a megkönnyebbüléstől. Előbb-utóbb mindenkivel jutok valamire, viszont azt nem tudom előre megmondani, hogy mikor. Felnőttekkel is dolgozom, de a gyerekekkel azért szeretek foglalkozni, mert nagyon őszinték. Hatalmas sikerélmény, ha egy nehezebben megnyíló „problémás” gyerekkel tudunk valamire jutni. Mert nem elég, ha jól érzi itt magát, az is kell, hogy eredményesen kezeljük, elvégre nem játszóházba jött…

Tévedés, hogy a tejfogakat nem kell kezelni

Fotó: Manó Dental

Lássuk a legfőbb tévhiteket!

A fogak állapota, romlékonysága öröklődő adottság.

– Valójában nagyon kevés szájüregben előforduló probléma kapcsolódik kifejezetten genetikailag meghatározott halmozódáshoz – szögezi le a fogorvos. – Alapvetően a rossz fogak az elégtelen szájhigiéniával és a szénhidrát-, cukorfogyasztással függnek össze. A nem megfelelő fogmosás indít el láncreakciószerű szuvasodást, és akinél ez már a tejfogaknál elkezdődik, annál sokkal gyorsabb a folyamat, mint a maradandó fogaknál.

Az anyai nyál fertőtlenít.

– Valójában a benne levő baktériumokkal korai szuvasodást indíthat el. Ezáltal olyan bakteriális életközösséget adhat át az anya, amely nagyobb eséllyel fogja megtámadni a baba tejfogait.

A tejfogakat nem kell betömni, majd a fogváltás elintézi a problémát.

– Valójában a pici lyuk hamar megnő, és megnehezíti a rágást. Akár a 3-4 éves gyerekek szájában is kialakulhat súlyosabb helyzet. Ami azért is baj, mert a tejőrlők 10-12 éves korig a szájukban maradnak, és aki ezeket már 4-5 éves korában „lenullázza”, annál nagy lesz az az időablak, amikor nehezített lesz számára az evés. A beteg fog erős fájdalmat is tud okozni, emiatt fontos mielőbb kezelni. A beteg tejfogban levő baktériumok ráadásul a maradó fogakat is megtámadhatják.

A tejfogat nem lehet rendesen betömni, úgyis kiesik a tömés.

– Valójában a tömés, ha rendesen megcsinálják, sokáig a helyén marad, és amikor még kicsi a lyuk, sokkal kíméletesebb a beavatkozás.

Az anyatej, a hozzáadott cukortól mentes gyümölcslé és a növényi tejek nem károsítják a fogakat.

– Az éjszaka felsíró gyermek megnyugtatására szánt italok is hatással vannak a fogakra – minden, ami nem víz –, bármennyire egészségesek is egyébként. Amit este lefekvéskor kap, azt nem árt, ha egy jó fogmosás kíséri.

Még a fogainkról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top