nlc.hu
Egészség

Mitől száraz a hüvely?

Mitől száraz a hüvely? Meglepő okok állhatnak a hátterében

A téma, amiről nem szívesen beszélünk mi, nők, pedig az irtó kellemetlen tünetekkel járó hüvelyszárazság kezelhető probléma.

A hüvelyszárazság bármelyik korosztályban előfordulhat, de a változókor idején és utána jóval gyakoribb, majdnem minden második nőt érintő probléma.

Mitől válik szárazzá a hüvely?

A változókor során bekövetkező hormonális változások az intim területeket is nagyban befolyásolják. Az ösztrogénszint csökkenésének hatására a hüvelyfal könnyen elvékonyodik, kiszárad, veszít a rugalmasságából, néha be is gyullad, emellett visszatérő fertőzések is előfordulhatnak. A száraz hüvely miatt az együttlétek fájdalommal, apróbb hámsérülésekkel is járhatnak, amihez égő, feszülő érzés is állandósulhat, ez pedig előbb-utóbb a libidó csökkenéséhez, szexuális elhidegüléshez vezethet.

Hüvelyszárazság: merjünk beszélni róla

Nemcsak időskori probléma a hüvelyszárazság (Fotó: profimedia)

Nemcsak az idősebb korosztályt érinti, a hüvelyszárazság hátterében állhat:

  • A termékeny korban lévő nőknél leginkább a nemi vágy csökkenéséhez lehet kapcsolni a hüvely nedvesedésének hiányát, aminek hátterében főleg párkapcsolati problémák, stressz, táplálkozási zavarok állhatnak, de antidepresszánsok szedése is kiválthatja.
  • Pajzsmirigyproblémák is állhatnak a libidócsökkenés okozta hüvelyszárazság hátterében.
  • A hormonális fogamzásgátló tabletták sok esetben libidócsökkenést okoznak, a szakemberek szerint ilyenkor érdemes más típusú fogamzásgátlásra áttérni.
  • A szoptató nők szervezetében megemelkedik a prolaktin szintje, miközben jelentősen csökken az ösztrogénszint, aminek következtében szintén felléphet hüvelyi szárazság. A jó hír az, hogy a szoptatás időszaka után magától helyreáll a probléma.
  • Intimzuhany alkalmazása mellett is felléphet szárazsággal járó hüvelyi irritáció, ezért sem javasolják az orvosok a hüvelyöblítést.
  • A nőgyógyászati daganatos megbetegedések kezelésének gyakori következménye az ösztrogénhormon termelésének csökkenése, így sugárkezelés, kemoterápia közben, illetve után is kialakulhat a probléma.

Van megoldás a hüvelyszárazság ellen!

Dr. Caroline Mitchell, a Harvard Egyetem kutatója két különböző módszert hasonlított össze a hüvelyszárazság kezelésére, és hozzávett egy placebo, azaz hatóanyag nélküli szert is. Az eredmények szerint a hüvelyi ösztrogén, a hüvelyi hidratáló eszközök és a placebo gél is hasonlóan hatékonynak bizonyultak a hüvelyszárazság kezelésében.

Forduljunk orvoshoz, ha észleljük magunkon a hüvelyszárazság tüneteit, ami nemcsak a változókorban jelentkezhet. Hátterében állhatnak bőrgyógyászati problémák, herpesz vagy a legrosszabb esetben akár rákos megbetegedések is. Ezeket az orvos könnyedén ki tudja zárni, mielőtt személyre szabott kezelési módszert javasol.

Tipp

Megelőzhetjük a bajt, ha testünk más részeihez hasonlóan az intim területeket is megfelelően hidratáljuk. Erre a testápolók többsége nem alkalmas, de kipróbálhatjuk a kókuszolajat, a vazelint vagy az olívaolajat is.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitó kép: profimedia)

(Forrás: health.harvard, womanandhome)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top