nlc.hu
Egészség

Koronavírus-vakcina hatékonysága

Biológus: oltással sem biztos, hogy megállítható a vírus

Jövő őszre indulhat a tömeges oltás, ami nem is biztos, hogy annyira tömeges lesz.
Koronavírus-védőoltás

Kora őszig is eltarthat, míg elindul a tömeges oltás hazánkban, és a vírusszkepticizmus is komoly fejtörést okozhat – nyilatkozta Boldogkői Zsolt biológus az ATV híradójának. A szakember szerint ráadásul a vakcina sem lesz képes teljesen megállítani a járványt. Úgy gondolja, a társadalom 50-60 százalékos átoltottságával lehetne elérni a nyájimmunitást, a vírusszkepticizmus miatt azonban kérdés, hogy ez összejöhet-e. Egyelőre azt sem tudni, mindenki megkaphatja-e az oltást a kijelölt időpontban, vagy csak egy adott réteg, például az egészségügyi dolgozók.

Három nyugati gyártótól 12 millió adag vakcina érkezhet az országba – emlékeztet az ATV. Ebben már benne van a 95 százalékos hatékonyságú Pfizer-oltóanyag és az átlagosan 70 százalékos hatékonysággal bíró Astra Zeneca-vakcina is. Az orosz oltóanyagból is érkezett tíz dózisnyi, de mivel ezt a harmadik fázis befejezése nélkül törzskönyvezték, így a szakemberek egy része is fenntartásokkal kezeli. A Pfizer egyébként már beadta az engedélyezési kérelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnak. Ha zöld utat kap a cég, akkor már december 11-én vagy 12-én megkezdhetik az oltások beadását az Egyesült Államokban.

Kiemelt kép: MTI/Biontech SE/EPA

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top