nlc.hu
Egészség

A mellbimbó változásai

Ettől változik a mellbimbó színe, mérete, alakja

Bár létezik átlagosnak mondható mellbimbó, azonban ha a tied méretben vagy színben eltér attól, az is bőven normális. A testrész bizonyos elváltozásai azonban betegségeket jelezhetnek.

Ahogy nincs két tökéletesen egyforma ember, úgy számos más testrészünkkel egyetemben a mellbimbóink, illetve a hozzá tartozó bimbóudvarunk is teljesen egyedi, ráadásul életünk folyamán több alkalommal változik.

Eltérhet az átlagtól

A bimbóudvar – tehát a mellbimbót körülvevő pigmentált rész – átmérője az erre vonatkozó kutatások szerint átlagosan 4 centiméter, arányaiban általában háromszor kisebb, mint a teljes emlő, és háromszor nagyobb magánál a mellbimbónál. Azonban ha a tied nem pont ilyen, az önmagában még nem ad okot aggodalomra, teljesen normális az ennél kisebb vagy akár nagyobb méret is.

mellbimbó

Illusztráció: Getty Images

Sokat változhat

A testrész egy nő életében két alkalommal változik meg a legjelentősebb mértékben. Először a pubertás alatt, amikor a hormonok, különösen az ösztrogén hatására a mellbimbók és bimbóudvar megnő és sötétebbé válik, mint amilyen gyerekkorban volt. A várandósság idején aztán újra nagyobb és sötétebb lesz, mégpedig azért, hogy a szoptatáskor a csecsemő majd könnyebben megtalálja azt. A szoptatás időszakát követően aztán visszahúzódhat a terhesség előtti méretére, de megtarthatja új, a korábbitól teljesen eltérő méretét, alakját és színét is.

Épp úgy, ahogy a mellméret is változik némileg a menstruációs ciklus függvényében, úgy a bimbóudvar is sötétebbé válhat a ciklus második felében. 

Mivel a fogamzásgátló tabletták különböző ösztrogén és progeszteron keverékeket tartalmaznak, ezek szedése is a bimbóudvar méretének és alakjának változásához vezethet. A menopauza idején viszont az ösztrogén és a progeszteron szintje csökken a szervezetben, aminek hatására kisebbé és halványabbá válhat a mellbimbó és a bimbóudvar.

Súlygyarapodás esetén, különösen akkor, ha az drasztikus mértékű, a bimbóudvar – csakúgy a test bármely más területén található bőr – megnyúlhat. Fogyáskor viszont a bimbóudvar ismét összehúzódhat a korábbi méretére, de maradhat olyan is, amilyen nagyobb testsúly mellett volt.

Mikor kell aggódni miatta?

Bizonyos esetekben ugyanakkor a mellbimbó és a bimbóudvar elváltozásai betegséget jelezhetnek, mégpedig leggyakrabban cukorbetegséget vagy emlőrákot. Orvoshoz fordulni abban az esetben kell, ha a most következő tünetek jelentkeznének:

  • A fentebb felsorolt okokkal nem magyarázható, hirtelen, drasztikus szín-, forma- és méretváltozások. 
  • Az egyik bimbó megváltozik, míg a másik olyan marad, mint korábban volt.
  • A bimbóudvar bőre megvastagszik, változik a textúrája, például narancshéjszerűvé válik.
  • Csomók vagy dudorok jelennek meg rajta.
  • Irritáció, fájdalom esetén, mely nem múlik el vagy krónikussá válik.

via

Tudtad?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top