nlc.hu
Egészség

Elmaradt műtétek a koronavírus-járvány miatt

10 ezer műtét maradhatott el a járvány miatt Magyarországon

A koronavírus-járvány miatt rengeteg műtétet nem végeztek el, és nem sokkal jobb a helyzet a rákszűréseknél sem.
Műtétet végző orvosok

Becslések szerint legalább 10 ezer műtét elmaradt Magyarországon a koronavírus-járvány tavaszi kezdete óta – számolt be az RTL Fókusz című műsora.

A szürkehályog, a gerinc-, a térd- és a csípőízületi műtétek gyakorlatilag teljesen leálltak. Bár ezek nem életmentő beavatkozások, de a várólista szerint egyes helyeken nyitott szívműtétre most 387 napot, a transzkatéteres szívbillentyű beültetésre 597 napot, és az úgynevezett jelentős kiterjesztett gerincműtétre pedig 798 napot kell várni.

A rákszűréseknél sem jobb a helyzet, sok vizsgálat elmarad, és kevesebben is mernek elmenni szűrésre a fertőzésveszély miatt. Emiatt a járvány elmúltával a szakemberek szerint megnőhet a daganatos betegségek áldozatainak száma. A túlterhelt kórházak, az átvezényelt orvosok és a nem életmentő operációk elhalasztása miatt rengeteg beteg maradt ellátatlanul, közülük sokan az életüket féltik.

Egy májusban megjelent orvosi cikk szerint a járvány csúcsidőszakában a tervezett beavatkozások 72 százalékát törölhetik a világban.

(Kiemelt kép: illusztráció.)

Egészségügyi ellátás a járvány idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top