Egészség

A járvány a kórházi várólisták hosszúságára is hatással van

A várólisták jelentősen torzulnak. Egy szürkehályog-műtétre például 222 napot kell várni.

A koronavírus-járvány miatt egyes beavatkozások esetében a NEAK-nál vezetett előjegyzési listák hossza nagyon eltorzult: amíg például egy szürkehályog-műtétre az elmúlt hat hónapban átlagosan 76 napot kellett várni, ez most 222 napra nőtt – írja a vg.hu.

A kórházi várólisták jelentősen torzulnak a koronavírus-járvány miatt.

A várólisták jelentősen torzulnak. Egy szürkehályog-műtétre például 222 napot kell várni. Illusztráció: unsplash

Februárban a NEAK adatai szerint szürkehályog-műtétre – amelyre mindig is a leghosszabb volt a várólista – több mint 12,8 ezer beteg várt, májusban csak 10,6 ezer. Az alapkezelőnél hangsúlyozták, az intézményi várólistarendszer olyan valós idejű alkalmazás, amely a jellegénél fogva egy ilyen rendkívüli helyzetben is biztosítja az ellátás területén bekövetkezett változások folyamatos követését, és lehetőséget ad az elmaradt ellátások számbavételére, az ellátás újratervezésére.

A lap értesülései szerint a várólistákon jelenleg a „halasztott” jelzés mutatja az ellátás elmaradását, de a tervezett ellátási időpontok még nagy valószínűséggel nem a reális helyzetet mutatják, mivel a veszélyhelyzet még mindig fennáll, még éppen csak elkezdődött az újraindítás.

További híreink a koronavírus sújtotta magyar egészségügyről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top