Aktuális

Megalázóan alacsony fizetésre és Aliexpressről rendelt maszkokra panaszkodik egy orvos a koronaosztályról

A koronavírusos fertőzötteket ellátó orvos azt mondja, saját pénzből rendeltek védőfelszerelést, a szűrésük pedig a múlt héten kezdődött meg.

Az orvosoknak megtiltották a másodállást, így viszont sokan megalázóan alacsony összeggel kénytelenek beérni, miközben a frontvonalban, saját egészségük kockáztatásával látják el a koronavírusos betegeket. Erről beszélt a 444-nek egy nyugat-magyarországi kórház pulmonológusa, azaz tüdőgyógyásza.

Ő azt mondja, eddig abból élt, hogy kórházi állása mellett másodállásban egy másik városban háziorvosi ügyeletet vállalt. Mivel ezt az általános gyakorlatot most megtiltották, most 200 ezer forintot kap kézhez – most csak 183 ezret, mert március elején három napot betegszabadságon volt. Az egészségügyi dolgozóknak megígért 500 ezer forintos pluszjuttatásról azt mondta, kollégáival az a teóriájuk, az „a túlélőknek jár majd”, mert egyelőre semmi konkrétumot nem hallottak róla.

koronavírusus beteg kórházban

Új koronavírussal fertőzött beteget ápolnak a madridi Ramon y Cajal kórház intenzív osztályán 2020. április 24-én (Fotó: MTI/AP/Manu Fernández)

Az orvos arról is beszélt, hogy fokozott kockázatú vizsgálatot, hörgőtükrözést végez, de így is csak FFP2-es besorolású maszkot kapott. Ezt 8 órán át lehetne hordani, de nekik heti egy darab jár, a nagyobb védettséget biztosító FFP3-as maszkból még soha nem kaptak. „Az osztályom Aliexpressről rendelt FFP-maszkot pluszban, hogy legyen a nővéreknek” – mondta.

Az interjú alapján az egészségügyi dolgozók szűrése a múlt héten kezdődött meg, legalábbis a nyilatkozó orvos kórházában most kezdtek el tesztelni.

Legfrissebb hírek a koronavírusról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top