Aktuális

Koronavírus: egekben a szájmaszkok ára, de mit tud egy 12 ezer forintos példány?

A szájmaszk a jelenlegi arany. Ha most szeretnél a koronavírus ellen maszkot venni, mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod: a darabonkénti ár akár a 12.000 forintot is elérheti.

Sok mindent lehet olvasni, hallani arról, hogy mikor és kinek kell, vagy épp nem kell viselni az maszkokat, amiket az utóbbi időben leginkább „koronavírus elleni maszkként” emlegetünk. Tegyük hozzá, ez az elnevezés távolról sem állja meg a helyét: azt már a pécsi virológusok is tisztázták, hogy a szájmaszk nem fog megvédeni minket a vírustól, helyette annak ajánlott viselnie, aki megbetegedett, hogy a többieket ne fertőzze meg. Ettől függetlenül a koronavírus miatti félelem az arcmaszkok iránti keresletet olyan szinten megnövelte, hogy még a nagykereskedések sem győzik kiszolgálni a vevők igényeit.

Miért kerülhet 12.000 forintba egy „koronavírus elleni” maszk?

Az eladási listák élén álló FFP1, FFP2 és az FFP3 maszkokat eddig a különböző gyárak gyártósorain dolgozók, valamint az autóiparban és építkezéseken használták. Herpácsi Gábor, a Profibarkacs.hu tulajdonos–ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az szájmaszkok normál darabára 300-500 forint, de még a legdrágábbak sem mentek 1000 forint fölé. Most, a koronavírus okozta járvány miatt 2000, sőt, akár 12.000 forintot is elkérhetnek egyetlen darabért.

 „Az FFP1, FFP2 és az FFP3 maszkokból minimális mennyiségben tartottunk készleten – egészen pár nappal ezelőttig. Nálunk az igazi roham 23-án, vasárnap indult, a csúcs pedig szerdán és csütörtökön volt. Magánszemélyek és nagy élelmiszerlánc-hálózatok, közlekedési társaságok, különböző szolgáltatók is rendeltek tőlünk, az utóbbiak több ezres tételben” – tette hozzá Herpácsi Gábor.

FFP1 arcmaszk Forrás: Profibarkacs.hu

FFP1 maszk Forrás: Profibarkacs.hu

Herpácsiék a készletet itthonról igyekeznek beszerezni, de a tulajdonos elmondása szerint nagyon nehéz tartani a lépést a hirtelen megnövekedett kereslettel. Hozzáteszi: nem csupán az eladási ár, hanem a beszerzési is jelentősen megnőtt, ami vasárnap óta 500-1000 forinttal napról napra emelkedik. Emellett azt is kiemeli, hogy az utánpótlás felkutatása rengeteg energiát emészt fel, jellemzően túlórában végzik a kollégái, és a logisztika sem olcsó – a maszkok árában ez is benne van. Véleménye szerint még néhány napig tart ez az áremelkedés:

Ez a jelenlegi arany. Azzal tisztában kell lenni, hogy nem a szájmaszkok valós árát fizetik meg a vevők: ez egy olyan termék, amit félelemből vesznek az emberek, és annyi az értéke, amennyire éppen félnek. A feltételezett biztonságukat fizetik meg.

A maszkokon van egy számsor, ami EN megjelöléssel kezdődik – ez az európai norma szerinti biztonsági szintet jelöli. Emellett a maszkon találhatunk különböző betűjelzéseket is, amik azt jelölik, melyik maszk mi ellen véd (gőzök, gázok, por), de Herpácsi Gábor szerint az emberek nem tájékozódnak, és jóformán mindent megvesznek, ami hasonlít egy maszkra.

A maszkok árában nagy a különbség, de ez alapesetben is annak függvényében változik, hogy mennyire állnak ellen a pornak, a nedvességnek, van-e bennük aktív szénszűrő, ami egy újabb biztonság szintet jelent, kisebb az esélye annak, hogy bepárásodjon belülről, és ez a beépített membrán a légzést is megkönnyíti. A pár nappal ezelőtt még néhány száz forintért kínált szájmaszkok ára most, ahogy a koronavírust egyre közelebb érezzük, így alakul:

  • FFP1: 2000-4000 Ft
  • FFP2: 4000-8000 Ft
  • FFP3: 6000-12000 Ft
FFP2 arcmaszk - erre a típusra már jóval nagyobb a kereslet Forrás: Profibarkacs.hu

FFP2 arcmaszk – erre a típusra már jóval nagyobb a kereslet Forrás: Profibarkacs.hu

Hogyan használjuk és tároljuk a maszkokat?

Herpácsi Gábor is csatlakozik az orvosokhoz, vagyis szerinte is akkor lehet érdemes maszkot viselni, ha mi magunk betegszünk meg. Ha mégis úgy döntesz, hogy egészségesen is viseled, fontos, hogy a maszkot steril kézzel tedd fel, és a levételkor is ügyelned kell arra, hogy ne érintsd meg a belsejét: ha például levetted, és olyan kézzel nyúlsz a maszk belsejébe, amin már megtapadt a koronavírus, majd úgy teszed vissza, már meg is fertőzhetted magad.

„Azt gondolom, ezeknek az maszkoknak a megelőzésben akkor lehet szerepük, ha a már elve betegek viselik, és ezáltal a környezetüket óvják. A maszk kiszűrheti a kiáramló levegőből a vírusok nagy részét, plusz a viselésükkel adhatunk egy jelzést a környezetüknek a betegségünkről.”

Herpácsi hozzáteszi azt, amit már eddig is sokan pedzegettek:

Rengeteg magyarországi nagykereskedővel beszéltünk. Mivel az emberek félelemből felvásárolják a készleteket, a nagykereskedőkben felmerült az az eshetőség is, hogy nem fog maradni az ipar azon ágazatainak, ahol a munka során kötelező a maszk viselése. Persze, az is érdekes kérdéses, hogy ezekből a maszkokból valójában hányat fognak kibontani és ténylegesen használni, és hány lesz olyan, ami majd a fiók mélyén végzi.

Egy FFP3-mas, a jelenlegi "top" kategória Forrás: Wikipedia

Egy FFP3-mas, a jelenlegi „top” kategória Forrás: Wikipedia

Herpácsi Gábor elmondása alapján a maszkok akár többször használatosak is lehetnek, ha az iparban használják őket, de egy vírusfertőzés alkalmával, ha betegként viseljük, egy használat után el kell dobni. Persze, nem mindegy, hogy hova, hiszen, ha koronavírussal fertőződtünk meg, akkor az szájmaszk már veszélyes hulladéknak számít, amire azokon a helyeken, ahol a maszkokat eredetileg használják, megvan a megsemmisítési protokoll. Vagyis a maszk kidobásának sem annyiból kellene állnia, hogy kihajítjuk a szemétbe. Herpácsi Gábor egyébként a minél kevesebb társas érintkezés és az immunrendszer erősítése mellett teszi le a voksát:

Ha azt a pénzt, amit az emberek az elmúlt napokban maszkokra költöttek, az immunrendszerükre fordították volna, többet érhettek volna el a fertőzés elleni harcban.

Hozzáteszi, hogy tapasztalatai alapján az emberek a saját hitrendszerük szerint döntenek, és aszerint is cselekednek: nem mindegy, hogy az orvosoknak, a különböző médiumnak vagy éppen a szomszédnak hiszünk.

Friss híreink koronavírus témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top