nlc.hu
Egészség

Pfizer/Biontech vakcina európai engedélyezése

Már karácsony előtt meglehet a Pfizer/Biontech vakcina EU-s forgalmazási engedélye

Németországban az engedély kiadása után legfeljebb három-négy nappal megkezdődik az oltások beadása.

Várhatóan december 23-án adja ki az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az új típusú koronavírus ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett vakcina forgalmazási engedélyét – jelentette kedden egybehangzóan két német lap, a Bild és a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Karácsony előtt meglehet a Pfizer-Biontech vakcinája

Már karácsony előtt meglehet az EU-s engedély a Pifzer vakcinára (Fotó: Pixabay)

Berlinben sajtótájékoztatót tartott Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter, aki az értesülést közvetve megerősítve azt mondta, az egész EU számára „nagyon jó hír”, hogy december 23-ra befejeződhet az EMA vizsgálata.
Hangsúlyozta: ugyanazt az EU-s szabályt alkalmazva, mint az Egyesült Királyság, Németország vagy bármely más, a többieknél gazdagabb nyugat-európai tagállam is megtehette volna, hogy nemzeti hatáskörben jár el az oltóanyag engedélyeztetése, beszerzése és használata ügyében, de a huszonhetek az összetartás, a szolidaritás útját választották.

Az is nagyon fontos, hogy a huszonhetek nem a rendkívüli, vészhelyzeti vakcina-engedélyeztetési megoldást választották, hanem a teljes körű engedélyeztetést, amelyet sokkal részletesebb és alaposabb, az EMA vezetésével és a tagállami hatóságok közreműködésével folytatott vizsgálatok előznek meg. Ez nagyban erősítheti a vakcina iránti bizalmat – idézi a gazdasagportal a minisztert, aki a szérum megbízhatóságába vetett bizalom fontosságáról példaként elmondta, hogy az oltásra az elsők között kijelölt „frontvonalbeli” szakemberektől, vagyis a SARS-CoV-2-fertőzés okozta betegségben (Covid-19) szenvedőkkel foglalkozó ápolóktól az engedélyeztetést sürgető levelek mellett olyan üzeneteket is kap, amelyek feladói tiltakoznak, amiért egy szerintük kockázatos készítményt akarnak bejuttatni a szervezetükbe, mintha „kísérleti nyulak” lennének.

Jens Spahn a többi között hozzátette, hogy Németországban az EMA-engedély kiadása után legfeljebb három-négy nappal megkezdődik az oltások beadása

Az biztos, hogy elsőként az életkoruk, egészségi állapotuk vagy foglalkozásuk miatt leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak kell biztosítani az önkéntes alapon és ingyenesen elérhető védőoltást. 

Legfrissebb híreink a koronavírusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top