nlc.hu
Egészség

Szénsavas ital hatásai

Ez történik a testeddel, ha szénsavas üdítőt iszol

A szénsavas üdítők abszolút reneszánszukat élik, pedig óvatosabban kellene inni a cukros, buborékos löttyöket.

A szénsavas italok cukros és cukormentes verzióban is rombolják az egészséget, a legjobb lenne, ha teljesen elfelejtenénk még a létezésüket is. Összekötöttek már az üdítőkkel olyan problémákat, mint az egyre terjedő elhízás vagy a korai pubertás a lányoknál, úgyhogy tényleg érdemes kicsit olvasgatni a tudomány álláspontját a szénsavas üdítőkről, mielőtt a kezünkbe veszünk egy palackkal.

Mit művelnek a szénsavas üdítők a testünkkel?

A szénsavas üdítő fogyasztása következményekkel jár, azonnal inzulinemelkedést okoz a testünkben, amitől hirtelen energiatöbbletet érzékelünk, ám ez gyorsan visszaesik a kezdő szint alá. Ilyenkor tör ránk a farkaséheség vagy extra álmosság, esetleg sürgető vágyat érzünk arra, hogy cukros szénhidrátot adjunk a szervezetünknek.

Nemcsak az étvágyunkat befolyásolja az üdítőkkel összezavart inzulinszint, hanem a koncentráció is csökken tőle, sőt, még a stressz-szintünk is emelkedik, márpedig épp elég stressz van anélkül is az életünkben, hogy mesterségesen, üdítőkkel még felturbóznánk.

Mit tesz a testeddel a szénsavas üdítő?

A szénsavas, cukros üdítőket inkább ne igyuk egyáltalán (Kép: Getty Images)

Milyen hosszú távú hatásokkal kell számolnunk?

A legnagyobb problémát a szénsavas üdítőkben természetesen a cukor okozza, de a cukormentes verziók is inzulinreakciót váltanak ki a szervezetünkben, úgyhogy csínján kell bánni azokkal is. A cukros üdítők hosszú távú hatásai között a tudomány három nagy problémát is talált az elmúlt évek során:

  1. A fogak gyors romlása gyerekkorban, mely a felnőttkori fogsor egészségére is hatással van.
  2. A lányok korai pubertása – azaz egyre korábban kezdenek menstruálni – is visszavezethető a túl sok cukorra születéstől kezdve.
  3. A mellrák kialakulásának kockázatát is növeli, ha gyerekkorunktól kezdve cukros üdítőket iszunk rendszeresen.

Az elhízás már népbetegség

A legnagyobb és leggyakoribb probléma az üdítők kapcsán persze az elhízás, mert láthatatlan kalóriával növeli a társadalom fenekét minden korty szénsavas üdítő. Amellett, hogy az inzulinszintet piszkálja és éhesebbé tesz, ráadásul még az étrendünk is kevesebb értékes tápanyagot tartalmaz, ha rendszeresen fogyasztunk üdítőitalokat. A kalóriabevitel növekedése, az inzulinszint ingadozása miatti fáradtság pedig oda vezet, hogy kevesebbet is fogunk mozogni, úgyhogy egyenes úton leszünk az egészségtelen mértékű hízás felé.

Legyünk ennél okosabbak, igyunk sima vizet, amiben nincs cukor, édesítőszer vagy bármilyen ízfokozó adalékanyag. Sokat tehetünk az egészségünkért, ha csupán annyit változtatunk az életmódunkon, hogy soha többé nem iszunk szénsavas üdítőitalt.

Via

Mozogsz eleget?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top