Fogínyproblémák? Erre figyelj

nlc | 2020. December 26.
Vannak olyan élethelyzetek, amikor több figyelmet kell fordítanunk a szervezetünkre. Te mennyire figyelsz a szádra?

A babavárás gyönyörű dolog, ám azok, akik már átéltek legalább egy terhességet, jól tudják, hogy a test ilyenkor rengeteg változáson megy át. Ezek részben a hormonális változások kapcsán alakulnak ki, míg a megnövekedett testsúly is hatással van a szervezet állapotára. Azért, hogy az édesanya és a fejlődő magzat számára biztosítsuk a tökéletes körülményeket, gondoskodnunk kell a szervezet igényeiről a terhesség alatt. A lelki és testi igények közül számosat jól ismernek a kismamák, ám vannak olyan speciális problémák, amelyek nem kapnak megfelelő hangsúlyt a várandósság alatt. Az egyik ilyen a szájápolás.

Megfelelő szájápolás

A terhesség során kialakuló hormonális változások elősegíthetik a lepedék felhalmozódását, ez pedig hosszú távon ínyproblémákhoz vezethet. Sok várandós panaszkodik arra, hogy az ínye érzékeny vagy alkalmanként vérzik. A hormonszint változása nemcsak egészségügyi problémákat okozhat, hanem az ízérzékelésére is hatással lehet. Bár nem mindenki beszél róla, a terhesség első hónapjai alatt sok nő tapasztal változást az ízérzékelésben. Vannak olyan kismamák is, akik az erős ízeket viselik nehezen, a reggeli rosszullétek mellett nagy kihívás ezzel megküzdeni.

Fogínyvérzés

A terhesség során felborulhat a száj mikroflórájának egyensúlya, ez pedig hosszabb távon kockázatot is rejthet, ugyanis akár egészségügyi problémák is kialakulhatnak a hatására. Sokan nem tudják, hogy a szájban a nyál segít fenntartani a kiegyensúlyozott és stabil mikroflórát, ezért sem mindegy, hogyan zajlik a nyálképződés, és hogy a nyál milyen összetevőkből áll össze. Számos tényező befolyásolhatja az utóbbit. A terhességgel járó természetes változások mellett a stressz, az időskor, a nem jól megválasztott étrend vagy adott esetben a gyógyszerek is meghatározhatják a nyál védekező képességét. Vannak fogkrémek, amelyek olyan enzimeket és fehérjéket tartalmaznak, amelyek a nyálban természetesen is megtalálhatóak, így fokozzák a száj természetes védekezőképességét. Azoknak, akik ínyproblémákkal küzdenek, érdemes ezekről a termékekről tájékozódni.

Baktériumokkal

Az ínyproblémák felbukkanása sok esetben összefüggésben van a száj mikroflórájának felborulásával. Vannak jelek, amik korai problémákra utalnak, ilyenkor fontos, hogy komolyan vegyük a szájápolást, és teremtsük meg a szájban a mikroflóra egyensúlyát. Ez azért is fontos, mert a szájban több mint 1 milliárd baktérium található, ezek jelentős része fontos szerepet játszik a szájüreg és a fogak egészségének megőrzésében, sőt a fertőzések elleni védekezéshez is hozzájárulhatnak. Vannak azonban káros baktériumok is, amelyek elszaporodása fogászati problémákhoz vezethet, szemben a jótékony baktériumokkal, amelyek védik a szájat.

Jelek, amikor segítségre van szüksége a fogínynek

Kapcsolódó:

Milyen a tökéletes fogmosás?

A fogmosás fortélyai

8 hiba, amit majdnem mindenki elkövet fogmosáskor

Exit mobile version