nlc.hu
Egészség
Budapest albérlettérképe

Megvan, hol a legolcsóbbak és a legdrágábbak az albérletek Budapesten

Elkészült Budapest albérlettérképe, amely irányítószám alapján mutatja meg, hogy egy adott területen mekkora az átlagos bérlakás, és mennyi az átlagos albérletár.
bérlés

Budapest legdrágább területe lakásbérlés szempontjából a budai vár, a legolcsóbbak pedig a város szélső területei – ismerteti a közösségi albérletkereső portál, a Rentingo.com. Az albérlettérkép adatai szerint a várban átlagosan négyzetméterenként 3758 forintos bérleti díjjal kell számolni, ezt követi az Andrássy út Opera környéki része, illetve az 5. kerület Bazilika és Lánchíd közötti területe, négyzetméterenként 3688 forintos, illetve 3566 forintos bérleti díjjal.

Ezzel szemben a legalacsonyabbak a bérleti díjak a 23. kerület külső részén, a 17. kerületben a Rákoshegyen, valamint a 15. kerületnek a Fóti út és Dunakeszi út közötti részén.

Bérlakás kontra újépítés 

A térkép alapján ugyanakkor megállapítható, hogy a „központban drágább, külvárosban olcsóbb” alapszabály már sok helyen nem érvényes. Sőt az is kiderült, hogy egy-egy terület átlagárát a területi elhelyezkedés mellett a lakásszerkezet is jelentősen meghatározza. Például a 9. kerület külső részén belvárosi átlagárakkal kell számolni, annak köszönhetően, hogy a Haller utca és a Mester utca környékén az elmúlt években több ezer új lakást adtak át, így ezek a lakások dominálják a helyi albérleti piacot.

Kakukktojások

Miközben egyes külső kerületek drágábbak, bizonyos belső körzetekben azonban könnyebb kedvező árú albérletet találni: az 1. kerületnek például két része – az Attila út és a Víziváros – épp annyira lehet megfizethető, mint Kispest, Csepel, Pestszentlőrinc néhány körzete, vagy épp Ferencváros egyes rehabilitált részei. A havi átlagos bérleti díj ezeken a területeken egyaránt 120 és 140 ezer forint között mozog. 

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Olvass még az ingatlanpiacról az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top